Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Test rakety se Severní Koreji nepovedl, jásá Soul

Autor: ČTK - 
15. dubna 2016
07:23

Severní Korea podle Soulu provedla ráno zjevně neúspěšně raketovou zkoušku. Stalo se tak v den 104. výročí narození zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena. KLDR v poslední době i v minulých letech odpálila do moře řadu raket na protest proti jihokorejsko-americkým vojenským cvičením.

Podle jihokorejských médií se neúspěšný test týkal nového typu rakety středního doletu. Jihokorejské ministerstvo obrany o odpalu rakety neposkytlo mnoho podrobností. Jasné není ani to, zda šlo o střelu krátkého, nebo středního doletu. Podle severoamerického velení protivzdušné obrany raketa detekovaná ve 3:33 korejského času (22:33 SELČ) nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku.

Zkouška se odehrála v době dále vystupňovaného napětí mezi znepřátelenými Korejemi. Jihokorejská média hlásila, že Pchjongjang se chystá odpálit nové balistické rakety středního doletu (až 3500 kilometrů) při příležitosti narozenin Kim Ir-sena, jenž zemřel v roce 1994.

Podle jihokorejských médií byla neúspěšně testována právě nová raketa středního doletu, která by v budoucnu mohla zasáhnout i americké vojenské základny v Japonsku či na Guamu. Kim Ir-senův vnuk, nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un, chystá na příští měsíc velký stranický sjezd, na němž by měl podle pozorovatelů ještě upevnit svou moc.

anno ( 29. dubna 2016 08:03 )

Novej KIM od CIA nebo špion J. KOrey. Asi se měl stát Novým prezidentem KLDR, ale i z vězení má ještě šanci. Vzpomenme si na HAVLA, či MANDELU. Je pravda že oproti Havlovi Mandela si odseděl asi 5x tolik 25 LET!!!

kradu ( 15. dubna 2016 11:48 )

se nedivím když ty rakety byly z bambusu

lug70 ( 15. dubna 2016 09:35 )

Jo, taky se tu psalo, že Kim nechal svého roztrhat lvy, který se o tři týdny později objevil na veřejnosti živý a zdravý. Jindy se tu zase psalo, že Kim prý někoho z rodiny nechal za živa rozpustit v kyselině a další a další cypoviny. Média a zvláště Blesk píšou o KLDR vyloženě 3,14čoviny, zvláště v okurkové sezóně, kdy není o čem psát. Redaktoři si myslí, že všichni čtenáři jsou blbci a spoléhají na to, že zprávy z KLDR nejdou nikde ověřit.

anno ( 15. dubna 2016 09:13 )

Když se něco KLDR něco nepovede, tak se v tisku slavý Státní svátky , když se něco povede, tak se Amíci můžou v přetrhout s vojenskými manévry u hranic s KLDR

asijo ( 15. dubna 2016 08:38 )

Není to dlouho,co Blesk psal,že Kim-Čong nežije.

Zobrazit celou diskusi