Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proměníme Jižní Koreu v moře plamenů: KLDR hrozí sousedovi kvůli protiraketovému štítu

Proměníme Jižní Koreu v moře plamenů: KLDR hrozí sousedovi kvůli protiraketovému štítu.
Proměníme Jižní Koreu v moře plamenů: KLDR hrozí sousedovi kvůli protiraketovému štítu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. července 2016
07:02

Severokorejská armáda pohrozila, že bude fyzicky reagovat na záměr Washingtonu a Soulu rozmístit na Korejském poloostrově vyspělý americký protiraketový štít THAAD, který má vyvažovat ohrožení ze strany KLDR. Severokorejská armáda to podle agentury Reuters uvedla v dnešním sdělení.

Moderní systém THAAD ničí nepřátelské rakety v poslední fázi jejich letu, jen asi minutu před zasažením předpokládaného cíle. Spojené státy a Jižní Korea v pátek oznámily, že tento systém bude použit na obranu proti rostoucímu potenciálu KLDR v oblasti jaderných zbraní a balistických raket.

„Neochvějnou vůlí naší armády je provést nemilosrdný odvetný úder a proměnit (Jižní Koreu) v moře plamenů a hromadu popela, jakmile dostaneme příkaz jej uskutečnit,“ uvedla rovněž severokorejská armáda v prohlášení, které přinesla oficiální tisková agentura KCNA.

Totalitní severokorejský režim často hrozí útoky na zájmy Spojených států a svého jižní souseda v Asii a v Tichomoří.

KLDR letos podnikla čtvrtý jaderný test a odpálila raketu dlouhého doletu, což vyústilo v nové, přísnější sankce Rady bezpečnosti OSN proti komunistické Severní Koreji. Následovala též série bilaterálních sankcí vůči KLDR.

Záměr rozmístit systém THAAD v Jižní Koreji přišel krátce poté, co Spojené státy minulou středu poprvé vyhlásily individuální sankce proti severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi a dalším deseti činitelům jeho represivního režimu. Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce. KLDR označila americké sankce za „vyhlášení války“.

Podle činitele jihokorejského ministerstva obrany je výběr lokality pro systém THAAD otázkou několika týdnů. Spojenci usilují o to, aby byl tento systém akceschopný do konce roku 2017.

Proti rozmístění systému se kromě KLDR vyjádřila rovněž Čína.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 11. července 2016 08:36 )

ANI SE NEDIVÍME. OPĚT PROVOKUJÍ I TI ZLOČINCI Z RUSSKA. NEDAJÍ POKOJ A POKOJ NEDAJÍ ANI USA !!

miro 49 ( 11. července 2016 07:44 )

Oblasti zájmů USA jsou široké.Zaměřují se na celou zeměkouli a měsíc,který už rozparcelovali a prodali.Další na řadě je Mars.Tak se nedivte že takové země jako Korea a Rusko brání jejich zájmům.

Zobrazit celou diskusi