Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Japonsko hrozí Kimovi: Balistickou raketu KLDR sestřelíme

Autor: ČTK, mb - 
29. ledna 2016
14:38

Japonský ministr obrany Gen Nakatani (58) dal ozbrojeným složkám příkaz, aby sestřelili balistickou raketu KLDR, pokud „ohrozí“ zemi. Severní Korea možná chystá test balistické střely dlouhého doletu už na příští týden. Uvedla to japonská agentura Kjódó s odvoláním na nejmenovaný japonský vládní zdroj.

 

Japonsko je zkouškou balistické střely znepokojeno, ministr obrany Nakatani přikázal, aby byl torpédoborec, jenž operuje v Japonském moři a je vybaven protivzdušným systémem Aegis, připraven raketu KLDR sestřelit v případě „ohrožení“ země.O možné nové severokorejské raketové zkoušce informovala už ve středu japonská vládní místa s odvoláním na satelitní snímky. Podle japonské tiskové agentury Kjódó by nyní měla vrcholit příprava odpalu rakety dlouhého doletu schopné nést jadernou hlavici. Již v prosinci americko-korejský ústav univerzity v Baltimoru uvedl, že na raketové střelnici Sohe na severozápadě KLDR je téměř u konce budování palivových nádrží a odpalovacích ramp.

„Obáváme se, že jde o stejnou technologii, jaká se užívá při vývoji mezikontinentálních balistických raket,“ sdělil jeden z amerických činitelů obeznámených se zjištěním zpravodajských služeb.Pchjongjang tvrdí, že jeho raketový výzkum je ryze vědecký a mírový, podle odborníků ale KLDR testuje balistické rakety v rámci zbrojního programu a v rozporu s rezolucemi OSN. Mezinárodní společenství se nyní zabývá možností nových sankcí proti KLDR po jaderném testu, který komunistický režim provedl začátkem ledna.

Zobrazit celou diskusi