Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemětřesení v Japonsku: Nejméně devět mrtvých, desítky tisíc lidí opustily domovy

Autor: ČTK, tmp - 
14. dubna 2016
07:10

Zemětřesení o síle 6,5 stupně ve čtvrtek postihlo jih Japonska, zhruba 11 kilometrů východně od města Kumamoto. Několik budov se zřítilo a podle místních úřadů zahynulo nejméně devět lidí. V postižené oblasti jsou tři jaderné elektrárny, ale žádné problémy nehlásí. Z obavy před dalšími otřesy byl preventivně omezen provoz rychlovlaků. Zatím prý nehrozí žádné tsunami.

Silné otřesy začaly ve čtvrtek ve 21:26 místního času (14:26 SELČ) a trvaly 30 sekund. Po 40 minutách přišlo další zemětřesení o síle 5,7 stupně, poté řada menších otřesů, upřesnila japonská meteorologická agentura. Mluvčí vlády bez dalšího upřesnění sdělil, že se zřítilo několik budov.

Televizní stanice NHK přinesla záběry z místa zemětřesení pomocí zabudovaných kamer v terénu, které se za podobných okolností automaticky spouštějí. „Papíry, složky, květinové vázy a vše ostatní popadalo na zem,“ řekl NHK jeden z představitelů úřadů v postižené oblasti. U některých budov se zřítily stěny či stropy, rozbila se okna.

Ráno (v noci na pátek SELČ) místní úřady oznámily, že bilance mrtvých vzrostla na devět. „Bilance se momentálně zastavila na devíti,“ sdělil agentuře AFP zdroj z centra pro zvládání katastrof prefektury Kumamoto na ostrově Kjúšú.

Podle NHK si zemětřesení vyžádala také 780 zraněných, z toho 22 vážně. Panují obavy, že bilance obětí ještě poroste. Na 33 tisíc lidí muselo opustit své domovy.

Epicentrum nebylo v moři

Podle NHK bylo večerní otřesy možné cítit tak silně jako ty z 11. března 2011, kdy dosáhly devíti stupňů. Následná přívalová vlna tsunami si tehdy vyžádala 18 879 obětí a nezvěstných, 410 000 lidí muselo být evakuováno. Vážně poškozena byla jaderná elektrárna ve Fukušimě, z níž unikla radiace.

Podle úřadů ale dnešní zemětřesení nebylo tak silné jako před pěti lety, nicméně otřesy byly hodně silné, protože jejich epicentrum nebylo v moři jako tehdy, ale uprostřed ostrova Kjúšú a s ohniskem v hloubce jen asi deset kilometrů.

Kumamoto je hlavní město stejnojmenné prefektury na ostrově Kjúšú. Ve městě žije asi 700 000 lidí. Nejblíže epicentru otřesů bylo podle NHK město Mašiki, které má kolem 34 000 obyvatel. Podle televizních záběrů zde hasiči museli zasáhnout i proti požáru, který zachvátil jednu budovu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi