Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf americké diplomacie poprvé v Hirošimě: „Vyhněme se válce“

Autor: ČTK, mb - 
11. dubna 2016
11:49

Americký ministr zahraničí John Kerry (72) dnes u příležitosti návštěvy Hirošimy zavítal do památníku obětí amerického jaderného útoku na toto město z konce druhé světové války. Učinil tak jako vůbec první šéf americké diplomacie, ale za shození atomové bomby, která zabila až 150 tisíc civilistů, se neomluvil. Historickou návštěvu památníku Kerry uskutečnil společně se svými kolegy ze skupiny G7.

Ministři zahraničí Británie, Kanady, Francie, Itálie, Japonska, Německa a USA se vydali na prohlídku parku a navštívili muzeum jaderné bomby v Hirošimě. Rovněž položili věnec k symbolickému hrobu obětí. Po chvíli ticha k uctění jejich památky přijali od japonských školáků věnce vytvořené z papírových jeřábů, symbolizujících mír.

Nukleární puma svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 srovnala město se zemí a bezprostředně připravila o život na 80 tisíc lidí; dalších 60 tisíc osob podlehlo do konce roku svým zraněním nebo nemocem z ozáření. O několik dní později shodili Američané druhou bombu na Nagasaki, kde celkem zahynulo asi 74 tisíc lidí. Krátce poté Japonsko ohlásilo kapitulaci a druhá světová válka skončila. Následky jaderného bombardování trpěly ještě další generace Japonců.

„Každý člověk na světě by měl spatřit a pocítit sílu tohoto památníku. Je neúprosnou, krutou, palčivou připomínkou našeho závazku ukončit hrozbu jaderných zbraní, ale také zasvětit znovu veškeré naše úsilí na to vyhnout se válce samotné,“ napsal Kerry v muzeu do návštěvnické knihy.

Šéf americké diplomacie, který do Japonska přicestoval na schůzku s ministry zahraničí skupiny G7, není nejvýše postaveným americkým činitelem, který návštěvu tohoto místa vykonal. Tou byla v roce 2008 tehdejší předsedkyně dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová. Muzeum i památník si však Kerry prohlédl coby nejvýše postavený činitel americké výkonné moci.

Video Hirošima - Blesk TV
Video se připravuje ...
Jeho cesta by mohla předznamenávat případnou historickou návštěvu úřadujícího amerického prezidenta Baracka Obamy (54), který v květnu přijede do Japonska na výroční summit skupiny G7. Naděje na cestu současného amerického prezidenta do Hirošimy stoupla po jeho projevu z dubna 2009 v Praze, kde Obama vyzval k omezení strategických jaderných zbraní. Šéf Bílého domu se později nechal slyšet, že by pro něj bylo ctí, kdyby Hirošimu a Nagasaki mohl navštívit.

tgbg ( 11. dubna 2016 13:06 )

 Tak to jste měli hodit atomovky na Rusko a ne na Japonsko.

Zobrazit celou diskusi