Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinský lékař pomáhal pacientům do hrobu. Pak se tím chlubil v televizi

Autor: mb - 
6. července 2016
16:17

Lékař Alexandr Černov z Ukrajiny schválně sabotoval léčbu separatistů v DNR (Doněcké lidové republice). Svým chováním porušil Hippokratovou přísahu, ale stud necítí. Naopak – svými činy se chlubil v ukrajinské televizi a samolibě prohlásil, že by ho nějaký dobrý právník klidně mohl dostat do vězení. Ač je to k neuvěření, nyní na Ukrajině pracuje jako doktor.

„Někteří doktoři se domnívají, že jejich profese je apolitická, že by měli pomáhat lidem bez rozdílu, ale tak to není,“ podivuje se lékař v rozhovoru pro ukrajinskou televizi  UKRLIFE TV. „Při léčbě protivníka by se měly používat ty nejhorší a nejlevnější prostředky. U kolaborantů o něco lepší a to nejlepší z nejlepších by mělo být použito na léčbu našich vojáků,“ říká bez ostychu doktor Černov.

Lékař pochází z Jenakijeva, což je kousek od Doněcku. Když se dostal do zajetí k separatistům a byl přidělen na fyzickou práci, rozhodl se, že využije svých profesních schopností. „Po dvou nebo třech hodinách tahání pytlů s pískem v horoucím slunci jsem si řekl, že tohle není pro mne, a separatistům jsem navrhl: Když už tady jsem, přidělte mě do nemocnice, ať jsem užitečný,“ vzpomíná Černov.

„Samozřejmě že jsem nechtěl léčit nepřítele, ale musel jsem v prvé řadě myslet na sebe,“ přiznává bez uzardění lékař, který zraněné separatisty léčil dle svých slov „minimálně“.

Jak taková léčba vypadala v praxi, osvětluje vzápětí: „Neublížil jsem jim, ale jak to říci… nejednal jsem jako dobrý lékař. Sledovali mě, protože mi nedůvěřovali, takže jsem musel opět jednat ve vlastním zájmu. Nijak jsem pacientům tudíž nemohl uškodit, tedy aspoň zjevně ne. Proto jsem škodil tak, že např. když jsme měli k dispozici tři přípravky na zastavení krve, použil jsem nejhorší. Jakýkoliv dobrý právník, pokud by takové chování doktorovi dokázal, mohl lékaře dostat před soud,“ vypráví spokojeně doktor.

„Uvědomujete si, že jste v přímém přenosu?“ zeptala se moderátorka, kterou taková otevřenost přeci jen zaskočila. „Uvědomuji a vše, co říkám, říkám jako agitaci. Pokud se lékaři ocitnou v podobné situaci, musí postupovat stejně,“ odvětil s ledovým klidem Černov, který nyní pracuje na území spravovaném Kyjevem jako doktor.

Kromě svérázného chápání své profese se přiznal v televizi i k tomu, že se pokusil o krádež léků: „Měli velmi dobré zásobování, všechno z Ruska, skvělá ruská antibiotika a zahraniční léky zastavující krvácení. I dnes máme deficit těchto prostředků v ukrajinské armádě, tenkrát se nám o nich mohlo jen zdát. Chtěl jsem je ukrást, ale nepodařilo se mi to,“ pokračuje ve svérázném rozhovoru. Moderátorka se mezitím zmínce o krádeži pouze zasměje jako vtipnému bonmotu.

Video bylo údajně natočeno již před delší dobou, ale pozornost na ruském internetu vzbudilo až nyní. Doktoři v Doněcké lidové republice byli přiznáním doktora-zabijáka šokováni a prohlásili, že rozdíl mezi „svými a cizími“ nedělali. „Když k nám přivezli ukrajinské vojáky, normálně jsme je operovali, neumřel nám ani jeden. Slyšet říkat takové věci doktora je šokující,“ prohlásil pro ruská média chirurg z Doněcku Igor Šapovalov.

Události na tzv. Majdanu v roce 2013–2014 vedly ke svržení vlády prezidenta Janukovyče a následné krvavé občanské válce. Obyvatelé Krymského poloostrova se v referendu rozhodli pro sjednocení s Ruskou federací. Kyjev a Západ však mluví o anexi. Proti Kyjevu se postavil jihovýchod země s centry odporu v Luhansku a Doněcku. Dle střídmých odhadů v konfliktu už zemřelo 10 tisíc lidí, odvážnější odhady mluví o několikanásobku.

noacojezase ( 6. července 2016 18:33 )

Nakrásně se může stát, že bude mít ordinaci u nás.

majojo ( 6. července 2016 17:56 )

Reinkarnace doktora Mengele - akorát tohle je ještě vošklivý tlustý prase. Prostě je to nácek a těm se v těch jejich krajinách setsakra daří.

andorea ( 6. července 2016 17:15 )

Nikdy bych k tomuto lékaři nešla! Neměla bych jistotu, jestli mne bude opravdu léčit nebo se mu nebudu zdát dost vhodná pro vyléčení...

anno ( 6. července 2016 16:44 )

Takovýto Prasolékař, pokud se dá vůbec nazvat Lékařem, by měl soudit Haagský tribunál za Válečný zločiny!!!!!! Odporná lékařská Krátura!!!!!

Zobrazit celou diskusi