Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamžité vystoupení Británie z EU? „Nic nás nenutí,“ míní šéf diplomacie

Autor: ČTK, sou - 
26. června 2016
14:23

Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda Londýn nic nenutí k tomu, aby okamžitě aktivoval článek 50 unijní smlouvy, který se týká vystoupení z Evropské unie. Řekl to v nedělním rozhovoru, který poskytl televizi ITV v souvislosti se čtvrtečním referendem, v němž se většina hlasujících Britů vyslovila pro odchod z EU. Navíc podle komentáře v britském listu The Guardian pomalu začínají organizátoři kampaně za odchod Británie z Evropské unie ustupovat od svých klíčových tvrzení.

„Nic nás nenutí, abychom aktivovali článek 50 v nějaké konkrétní době,“ uvedl Hammond. „Premiér (David Cameron) jasně řekl, že toto bude rozhodnutí, které učiní nový ministerský předseda po převzetí moci,“ dodal.

Z řad vedoucích unijních představitelů – jako po sobotní schůzce v Berlíně ministrů zahraničí šesti zakládajících zemí evropských společenství – zazněly po referendu výzvy, aby Británie zahájila jednání o odchodu co nejdříve.

David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí v premiérské funkci k říjnu. Dal přitom najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl teprve až jeho nástupce.

Hammond nebude usilovat o vedení strany ani premiérské křeslo

Hammond, který stál v kampani před referendem na straně stoupenců setrvání v EU, v rozhovoru poskytnutém ITV uvedl, že nebude po Cameronově odchodu usilovat o vedení Konzervativní strany ani o funkci premiéra.

Ministr také vyjádřil pochybnosti nad tvrzením odpůrců setrvání v Unii, že se Británii po výsledku referenda, jaký byl, podaří udržet přístup na společný unijní trh a přitom prosadit plnou kontrolu nad migrací z členských zemí EU.

„Ti, kteří říkají: ‚oni potřebují víc nás než my je, nebojte se, umožní nám kontrolovat migraci z EU při zachování přístupu k společnému trhu‘, se prostě mýlí,“ zdůraznil Hammond. „Nedokážeme vyjednat kontrolu migrace z EU a zároveň plný přístup na společný trh.“

Stoupenci brexitu ustupují od svých argumentů

Jen několik hodin po oznámení výsledků se přitom podle britského listu The Guardian vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage distancoval od tvrzení, že 350 milionů liber, jimiž země přispívá do unijní pokladny, může být využito na podporu britského zdravotnictví.

Konzervativní poslanec Daniel Hannan zase připustil, že úroveň přistěhovalectví do Spojeného království může po brexitu zůstat stejná. „Upřímně řečeno, pokud lidé hlasovali v domnění, že bude nulová imigrace z EU, pak budou zklamáni,“ řekl Hannan. Tábor odpůrců EU přitom jak následky přistěhovalectví, tak i možnost subvencí do zdravotnictví využíval jako klíčovou součást své kampaně.

Zpochybnili i aktivaci padesátého článku Lisabonské smlouvy

Hannan řekl BBC, že status lidí ze zemí EU se v Británii nezmění. Nikdo prý neřekl, že v případě odchodu z Unie cizinci Spojené království opustí. „Žádáme jedině o přibližnou kontrolu toho, kdo do země přichází a v jakém počtu,“ řekl poslanec.

Jiný konzervativní poslanec Liam Fox zpochybnil, že by bylo nutné aktivovat padesátý článek Lisabonské smlouvy, který právně stanoví podmínky vystoupení. „Před referendem se namluvila spousta řečí, o nichž bychom se mohli znovu zamyslet. Aktivizace článku 50 je jedna z nich,“ konstatoval Fox.

Před tímto krokem by podle něj bylo žádoucí věc promyslet. „Vláda by měla zvážit, o co chce vlastně usilovat a v jakém časovém rozpětí,“ citoval The Guardian konzervativního zastupitele.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 26. června 2016 16:17 )

 Lidé si nepřejí být součástí EU, tak proč to prodlužovat. V ČR by to dpadlo stejně, lidé nechtějí diktát z Bruselu. Konec EU bude nejlepší řešení pro všechny.

ingmarie ( 26. června 2016 15:57 )

Tak už rychle vystupte , odevzdejte poslední kolonie tj. Skotsko a Severní Irsko jejich občanům , a ukažte celému světu jak se stará dobrá Anglie, konečně po stovkách let, umí o sebe sama postarat a zařídit svým občanům skvělý život.! Starouši z anglického a waleského venkova už se těší!!

Zobrazit celou diskusi