Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo stojí za nejhorším masakrem v USA? „Omar nesnášel gaye,“ řekl jeho otec

Autor: bud - 
12. června 2016
18:10

Omar Mateen (29), který v gay klubu na Floridě pozabíjel minimálně 50 lidí, byl vysazený na homosexuály. Jeho otec popsal, jak zuřil, když viděl jejich polibky na veřejnosti. Podle prvních informací prošel vojenským výcvikem a FBI vyšetřuje jeho napojení na radikální islamisty. Omar byl americký občan, který se narodil v New Yorku rodičům, kteří do USA přišli z Afghánistánu.

++ Mateen zabil nejméně 50 lidí, další desítky jsou v kritickém stavu v nemocnici.

++ Policisté ho zneškodnili a po třech hodinách zachránili asi 30 rukojmí.

++ Lidé se před útočníkem schovávali na toaletách, odkud posílali zprávy blízkým.

Omar Mateen žil ve městě Port St. Lucie, které je od Orlanda vzdáleno přibližně 200 kilometrů. V roce 2009 se oženil s ženou z Uzbekistánu, o dva roky později se rozvedl, napsal reportér floridské televize WPTV.

FBI ho vyšetřovala kvůli údajným teroristickým vazbám již v roce 2013 a 2014. Vyslýchala ho, nic podezřelého ale neodhalila. Rovněž vyšlo najevo, že střelec pracoval v bezpečnostní agentuře a zbraně si pořídil legálně nejspíš minulý týden.

Vyšetřovatelé rovněž potvrdili zprávy médií, že útočník ještě před činem telefonoval na tísňovou linku 911 a mluvil o Islámském státu (ISIS). Během tohoto telefonátu údajně rovněž zmínil i bratry Carnajevovy, kteří měli v roce 2013 na svědomí útok bostonský mezinárodní maraton.

K útoku se přihlásil ISIS

Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) se ke střelbě v klubu později přihlásila, a to prostřednictvím agentury Amak, která je na ISIS napojená. Uvedla to agentura Reuters. „Ozbrojený útok na gay noční klub ve městě Orlando v americkém státě Florida, při kterém bylo přes 100 lidí zabito nebo zraněno, provedl bojovník Islámského státu,“ uvedla agentura.

Na útok se důkladně připravil

Pracoval jako hlídač a do Orlanda přijel autem. Podle dostupných informací zatím neměl žádnou kriminální minulost. Absolvoval však výcvik v ovládání zbraní. Podle policie byl při útoku dobře vybaven a důkladně připraven. Vyšetřovatelé prohledávali také dům, kde Omar údajně bydlel.

Omarův otec: Rozzuřili ho gayové

Omarův otec, Mir Seddique, řekl televizi NBC, že útok jeho syna neměl nic společného s náboženstvím. Uvedl, že před několika měsíci sám viděl, jak se Omar rozzuřil, když v Miami viděl dva líbající se muže. Podle něj právě tato nenávist souvisí s jeho útokem. „Velmi se omlouváme za tento incident. Nebyli jsme si vědomi, že by něco takového chystal,“ řekl Seddique.

Podívejte se na zoufalství jedné z matek, která měla v klubu syna:

 

Bývalá manželka: Mlátil mě!

Exmanželka útočníka o něm médiím řekla, že byl psychicky nestabilní a choval se násilnicky. „Bil mě. Někdy prostě jen přišel domů a začal mě mlátit, třeba jen proto, že nebylo vyprané prádlo,“ řekla žena pod podmínkou anonymity.

Po několika hodinách od útoku, kdy se Omar i s několik rukojmími zabarikádoval v klubu, ho zastřelila zásahová jednotka SWAT. Po jeho smrti bylo osvobozeno na 30 rukojmích.