Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Masakr na škole v Kanadě: Střelec zabil dva sourozence, učitelku a jednu dívku

Autor: haj, ČTK - 
23. ledna 2016
09:00

Noční můra rodičů se v kanadské provincii Saskatchewan stala skutečností. V místní škole totiž v pátek došlo ke střelbě, při níž zahynuli čtyři lidé a další dva se stále nacházejí v kritickém stavu. Střelec, který nejprve doma zabil své dva bratry a poté ve škole zastřelil ještě jednu studentku a učitelku, byl prý už zadržen.

Oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau. Nejprve se mluvilo o pěti mrtvých, později však byla informace opravena. „Toto je nejhorší noční můra rodičů,“ prohlásil premiér, který je nyní na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. K motivu činu se nevyjádřil.

Škola se nachází v odlehlé domorodé komunitě La Loche. Místní starosta Kevin Janvier se smutkem přiznal, že mezi oběťmi střelby byla i jeho jediná dcera Marie (†23), která ve škole působila jako učitelka. Policie mu podle jeho slov navíc sdělila, že útočník nejprve zastřelil doma své dva sourozence a poté se teprve vydal zabíjet do školy.

Jeden ze žáků z La Loche řekl televizi CBC, že slyšel větší počet výstřelů. „Utíkal jsem pryč ze školy. Bylo tam hodně křiku, padlo asi šest, sedm výstřelů, než jsem se dostal ven,“ řekl.

„Slova nedokážou vyjádřit můj šok a zármutek způsobený hroznými událostmi v La Loche. Ve svých myšlenkách a modlitbách jsem se všemi oběťmi, jejich rodinami a přáteli a se všemi lidmi v této komunitě,“ uvedl premiér provincie Saskatchewan Brad Wall.

Podle agentury Reuters jde o nejhorší případ střelby na škole v Kanadě od roku 1989, kdy bylo v Montrealu zabito 14 studentů. Podobné události jsou v Kanadě poměrně neobvyklé, v zemi platí přísnější pravidla pro držení zbraní než v sousedních Spojených státech.

ladybug ( 23. ledna 2016 14:18 )

To je oblast, kde žije většina Indiánů. Vysoká nezaměstnanost, zločinost, ale také sebevraždy. A užívání alkoholu and drog je na denním pořádku.

mim33 ( 23. ledna 2016 12:48 )

Neboj, bulvár ti vyjde vstříc. Pokocháš se, zanadáváš si a bude ti zas dobře.

prycsnima ( 23. ledna 2016 12:30 )

 Panevropa .cenu dostala Angela za toto. Kalergi prohlašuje, že obyvatelé budoucích „Spojených států evropských“ již nebudou původními národy Starého kontinentu, ale bude to druh zvířeckých podlidí vzniklých míšením ras. Tvrdil, že je nezbytné „křížit“ evropské národy s asiaty a černochy, aby vzniklo mnohaetnické stádo bez specifických vlastností, snadno ovladatelné elitami u moci.

lipno ( 23. ledna 2016 11:12 )

Furt na toho amerického makaka zapomínají!

inkwizitor ( 23. ledna 2016 11:02 )

 Snad daju foto toho vraha. Uvidime, co je to za hn#us.

Zobrazit celou diskusi