Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Británii objeví 400 obřezaných žen měsíčně. Dalších 60 tisíc je ohroženo

Autor: mb - 
9. června 2016
10:55

Zdravotníci v Británii během pouhých tří měsíců zaznamenali více než 1200 případů ženské obřízky. Mrzačení pohlavních orgánů žen je ve Spojeném království problém, a to i přesto, že v zemi je provádění ženské obřízky již přes 30 let postaveno mimo zákon a pachateli hrozí až 14 let vězení.

První čtvrtletí tohoto roku přineslo děsivou statistiku – v období od ledna do března medici zaznamenali 1 242 nových případů ženské obřízky. „Tato čísla dokazují, že potřebujeme nový a efektivnější přístup v boji s ženskou obřízkou. Potřebujeme celostátní plán na ochranu dívek,“ prohlásila expertka na daný problém Janet Fyle.

Statistiky kopírují dřívější údaje, již v září loňského roku britská média psala, že za letní období bylo také zaznamenáno přes tisíc případů této brutální praktiky. Přestože jsou čísla hrozivá, neznamená to, že všechny oběti byly obřezány přímo v Británii. Podstatnou část nových případů tvoří cizinci. Odhaduje se, že ve Spojeném království žije skoro 140 tisíc obětí ženské obřízky, dalších 60 tisíc dívek je v ohrožení.

Zvrhlá procedura má několik podob, od odstranění části či celého klitorisu, stydkých pysků až po zašití vaginy, kdy pachatel ponechá jen malý otvor na vykonávání malé potřeby. Často se hrůzný zákrok provádí na mladých děvčátkách, které si po prožitém traumatu nesou fyzické i psychické následky po celý zbytek života.

Upozorňujeme, že následující video je drastické.V Británii sice teoreticky hrozí až 14leté vězení tomu, kdo ženskou obřízku provede, ale během třiceti let nebyl za barbarský zákrok nikdo odsouzen.

Ačkoliv se mnoho lidí mylně domnívá, že ženská obřízka má spojitost s islámem, není tomu tak. Jedná se o kulturní zvyklost, která je typická zejména pro africké země. Ženská obřízka se také vyskytuje v Indonésii, kurdské části Iráku či Jemenu. Barbarská praktika se provádí zhruba ve 30 státech světa.