Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Odbornice na zvířecí chování: Gorilí samec by na dítě nezaútočil. Věděl, že je bezbranné

Autor: lm - 
31. května 2016
11:35

Zastřelili gorilího samce zbytečně? Australská renomovaná expertka na zvířecí chování tvrdí, že Harambe nepředstavoval pro čtyřletého klučinu, který mu spadl do výběhu, žádnou hrozbu. Samec by podle ní na bezbranné dítě nezaútočil.

Profesorka australské univerzity v Nové Anglii Gisela Kaplan se dlouhá léta zabývá chováním zvířat. Odbornice se pro deník The Daily Telegraph vyjádřila k případu gorilího samce Harambeho, který byl zastřelen v zoologické zahradě v Cincinnati. A dala za pravdu kritikům.

Podle ní Harambe pro dítě nepředstavoval žádnou hrozbu, jen zjišťoval, co se v jeho výběhu stalo. „Vůdčí samec by pochopil, že je to jen malé bezbranné dítě. Za normálních okolností by nezaútočil, není to vůbec agresivní druh a jsem si jistá, že v divočině by chlapce nezabil,“ řekla Gisela. „Pokud by se chystal k útoku, pak by ho nejdříve varoval. V první řadě by si začal bušit do hrudi a z toho, co vím, se tak nestalo,“ dodala.

K případu se vyjádřil i slavný australský veterinář Dr. Chris Brown. Ten souhlasí s tím, že gorily jsou velmi klidná zvířata a zároveň zkritizoval jak protokol zoologické zahrady, tak rodiče malého chlapce.

Podle něj by zoologické zahrady měly dát přednost pepřovým a slzným sprejům či jiným nesmrtícím prostředkům. „Je zcela zřejmé, že bychom se o této tragédii nebavili, pokud by čtyřletý chlapec byl pod dohledem. Pokud máme držet gorily jako Harambe v zoo, pak potřebujeme pravidla, která takovým proniknutím zabrání a nebudou stát životy kriticky ohrožených zvířat, jako byl Harambe,“ uvedl na Facebooku.

Malý chlapec spadl do gorilího výběhu v zoologické zahradě ve východoamerickém Cincinnati v sobotu. Ošetřovatelé z důvodu bezpečnosti raději sedmnáctiletého samce gorily Harambeho zastřelili. Ředitel zahrady Thane Maynard prohlásil, že to byla těžká, ale správná volba. Čin ale vyvolal mezi širokou veřejností pozdvižení. Internetovou stránku Spravedlnost pro Harambeho už podpořilo přes 100 tisíc lidí.

Harambe byl samcem gorily nížinné, která patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich populace ve volné přírodě čítá jen asi kolem 100 tisíc jedinců.

 

dzambulka007 ( 1. června 2016 14:35 )

To je typické, čím větší psychopat, tím větší šance najít ho u děcek.

dzambulka007 ( 1. června 2016 13:34 )

Matka je nejenom primitivní, ale i bezcitná ***, která neměla starost o dítě, ale snažila se udělat dojem na okolí. Která normální matka bude v tuto chvíli řvát I love you, ta bude mít jiné starosti, a když tak dítě uklidńovat nebo se snažit zjistit, jak mu je.

dzambulka007 ( 1. června 2016 13:18 )

Mimo mísu jsi ty, gorilák dobře věděl, jak ho držet. Kdyby nevěděl, tak by děcko bylo utopené, stačil by jeden nádech a vlečení. Raději se jdi věnovat výchově svých fakanů a neplet' se do věcí, kterým nerozumíš.

jiznicechy ( 1. června 2016 00:05 )

mikimaus321 ( 31. května 2016 16:42 )

A kolik goril se k nám do Evropy žene

Zobrazit celou diskusi