Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

České zoo: „Neobviňujte ošetřovatele.“ Gorilu by u nás zastřelili taky

Autor: Daniela Soukalová - 
30. května 2016
19:04

Zastřelení gorilího samce v americké zoo vyvolalo velkou vlnu kritiky z řad americké veřejnosti. Profil na sociální síti pojmenovaný „Spravedlnost pro Harambeho“ sleduje několik desítek tisíc lidí. Většině z nich se nelíbí fakt, že zvíře rovnou zastřelili a nepokusili se ho nejdřív uspat. Tragédie se ale nevyhýbají ani českým zoologickým zahradám. Například ve Dvoře Králové zvířata zabíjela ošetřovatele a v Praze zabil tygr opilého studenta. 

V pražské zoo zabil sedmiletý tygr Ligar v roce 1996 opilého studenta Univerzity Karlovy, který slavil konec akademického roku. Mladému muži tygr pravděpodobně zlomil vaz, když se mu zakousl přímo do krku. Napadení muže tehdy bylo přisouzeno pocitu ohrožení, protože tygr byl jinak velice klidný.

Pražská zoo samozřejmě zaznamenala i případ se zastřelením gorilího samce. A zachovala by se stejně. „Kolegové v Cincinnati Zoo se zachovali správně. Bohužel lidská nepozornost a nezodpovědnost způsobila zbytečnou smrt vzácného zvířete, které patří mezi velmi ohrožené druhy,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.

Uspání podle ní nebylo možné. „Anestetika zabírají pomalu, zvláště v případě, kdy je zvíře rozrušené a má zvýšenou hladinu adrenalinu v krvi. Pokus o uspání gorilího samce by v tomto případě jenom zvýšil riziko ohrožení dítěte,“ dodala Myslivečková.

I podle ředitele Zoo Dvůr Králové se v takových případech musí jednat rychle a musí se při tom vyhodnocovat řada okolností. „Bez podrobných informací je proto velmi obtížné věc objektivně posoudit. Uspání zvířete však v tomto případě těžko něco vyřeší. Látka není účinná okamžitě a střela může zvíře naopak podráždit,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Přemysl Rabas.

Ředitel ZOO: Ošetřovatelé si obviňování nezaslouží

Podle něj si ale obviňování rozhodně nezaslouží ošetřovatelé, kteří momentálně podle jeho názoru musí být ze ztráty takového zvířete sami velmi smutní. Tragédie způsobené lidskou neopatrností si pamatují i tady. Například v květnu 1991 napadla poraněná samice nosorožce bílého 39letého ošetřovatele, který na následky zranění po převozu do nemocnice zemřel.

Další případ se pak odehrál v srpnu 2001, kdy se ošetřovatel tehdy snažil dát sloní samici injekci. Ta mu podrazila nohy řetězem, jimž byla spoutána, a napadla ho kly. Muž po převozu do nemocnice zemřel. Vedení pak kvůli tomuto neštěstí nechalo upravit sloní pavilon tak, aby již ošetřovatelé nepřicházeli do přímého kontaktu se zvířaty.

„Vždy to byla chyba ošetřovatele. Vstoupil tam, kam neměl,“ míní královédvorský vedoucí zoolog Pavel Moucha. Podle něj ale spíše u řady případů je vetřelec nebezpečný zvířatům. „Splaší se a zabijí se. U šelem je nutné jednat rychle. Zastřelení je ten nejrychlejší a často jediný způsob záchrany člověka,“ popisuje z teoretického hlediska.

Případů, kdy se návštěvníci dostanou do výběhu, je minimum

Případů, kdy se návštěvníci zoologických zahrad dostanou do výběhu zvířat, je naštěstí naprosté minimum. „Pokud se tak stalo, vesměs se jednalo o případy spadlých předmětů, kdy si návštěvník, než aby počkal na pomoc zaměstnanců, vlezl pro dotyčný předmět sám. Ovšem to se nestalo u nebezpečných druhů zvířat,“ uvedla už před časem mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.

Nicméně zoo podle ní není vězení a nejde ho tedy zabezpečit tak, aby se do některých výběhů návštěvník, pokud bude chtít, nedostal. Primárně totiž zabezpečení slouží proti útěku zvířat, a aby se návštěvníci nedostali do přímého kontaktu s potencionálně nebezpečnými zvířaty. 

Bezpečnostní opatření jsou zahrnuta v licenci

Stejně tak je tomu i v Zoo Zlín, kde jsou výběhy zabezpečeny před vniknutím návštěvníků například ploty, skly nebo vodními bariérami. „Naprostá většina návštěvníků plně respektuje návštěvní řád a nevstupuje do zakázaných prostor. Pokud se však někdo za každou cenu rozhodne dostat do výběhu, může se mu podařit překonat všechna opatření a bariéry,“ upozornila Romana Bujáčková ze zlínské zoo.

Povinná bezpečnostní opatření jsou zahrnuta navíc i v licenci, kterou ze zákona o zoologických zahradách uděluje ministerstvo životního prostředí. Provozovatelé tam musí mít provozní řády, bezpečnostní a havarijní plány, oplocují celé areály, zabezpečují výběhy a expozice proti úniku chovaných zvířat i nepovolenému vniknutí návštěvníků. „Do některých zoo jsou instalovány elektronické zabezpečovací systémy, včetně kamer. Kromě toho je zajištěna osobní ostraha,“ uzavřela Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. 

1946 ( 1. června 2016 22:08 )

 Od kdy je gorila šelma?

marianskelazne ( 30. května 2016 22:04 )

a co takhle uspat rodice??? lidska blbost je nekonecna..

suov ( 30. května 2016 20:05 )

Jako první věc měli gorilu uspat, ne ji hned zabít,,,vy mně také,,,

mistr_yoda ( 30. května 2016 19:44 )

Ty debile, je o tom pul clanku.

dorina11 ( 30. května 2016 19:32 )

Mohli ho uspat ne hned zabít.

Zobrazit celou diskusi