Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři minuty jí zachránily život: Alexandra unikla smrti v bruselském metru

Autor: tmp - 
25. května 2016
05:25

Jen o vlásek unikla smrti. Alexandra (28) každý den nastupuje do bruselského metra na stanici Maelbeek, kde 22. března došlo k bombovým výbuchům. V den teroru ale musela ojediněle kvůli schůzce jet metrem o pár minut dříve, než je normálně zvyklá. Zázrakem se tak útoku vyhnula. Blesk.cz se svěřila se svým neuvěřitelným příběhem.

Stovky vzkazů, květiny i fotografie obětí. Tak vypadá východ na první pohled obyčejné bruselské stanice metra Maelbeek. Stanice metra, kde před dvěma měsíci zemřely dvě desítky nevinných osob. Dnes už je stanice plně v provozu, místní ale i tak stále děsí hrozba dalších možných útoků.

„Myslím, že většina z cestujících nemá jinou možnost než tudy cestovat,“ popsala Blesk.cz Belgičanka Marina, která denně cestuje bruselským metrem. I když už je to přes dva měsíce od útoku, pořád má strach. „Docela ano, občas,“ řekla. „Bylo to někde támhle, myslím, že v prvním vagóně,“ vzpomněla Marina.

Pár minut rozhodlo o její záchraně

Další z cestujících, kdo každý den nastupuje na stanici Maelbeek a jezdí odtud do práce, je Alexandra. „Bylo to ve chvíli, kdy vlak vyjížděl do další stanice,“ popsala Blesk.cz Alexandra (28), která je původně z Polska, ale v Bruselu žije už několik let. „Už nejsem tak vystrašená, jsem realista a myslím, že je jen malá šance, že by tady na stejném místě byl druhý teroristický útok,“ dodala. Na první pohled by nikoho nenapadlo, že právě ona jen o vlásek teroru unikla.

 „Tímhle metrem normálně jezdím do práce, ale zrovna ten den jsem měla schůzku na polské ambasádě, takže jsem jela o něco dříve,“ popsala Alexandra smířeně. „Vlastně jsem jela metrem, které jelo před tím, co vybuchlo,“ dodala. Štěstí neměla jenom ona, ale také její spolupracovníci. „Hodně mých kolegů jezdí tímto metrem, ale měli ohromné štěstí, protože nikomu z nich se nic nestalo,“ dodala.

K výbuchu ve stanici Maelbeek došlo 22. března ráno, krátce po dvou útocích na letiště Zaventem. Exploze si vyžádala na dvě desítky obětí. V metru pak byly nalezeny další dvě nevybuchlé bomby. Stanice metra je nyní zrekonstruovaná a teror připomíná jen velká bílá tabule s desítkami vzkazů pro oběti. Nechybí ani květiny nebo fotografie některých zemřelých.

ČTĚTE VŠE O TERORU V BRUSELU

naidka ( 25. května 2016 11:12 )

Co by napsali, kdyby na metro vůbec nešla a jela autobusem.

jardamit ( 25. května 2016 09:13 )

To je ale článek. Že by nebylo o čem psát? "Blesk.cz se svěřila se svým neuvěřitelným příběhem." ... co je na něm jako neuvěřitelného? Možná pro autora, je-li rozumu mdlého. Takových příběhů by se tam jistě našlo více. Bohužel i obráceně, něco jako "dcera obvykle jezdila o pár minut dříve, ale dnes si ráno maličko přispala, a proto ...". Ale tohle by asi pozůstalí novinářům vyprávět nechtěli, že? Paní Alexandře samozřejmě její štěstí přeji, ale vpravit ho do článku o ničem? ...

dumik ( 25. května 2016 06:52 )

tak tomu se říká článek o ničem, Já jsem měl taky štětí, taky jsem, jako z udělání, tím metrem nejel. a bylo nás několik miliard

Zobrazit celou diskusi