Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rakušané volí prezidenta. Favorit Hofer chce kvůli uprchlíkům zavřít hranice

Autor: ČTK - 
22. května 2016
07:59

Rakušané v neděli za mimořádného mezinárodního zájmu rozhodují, zda se novým prezidentem stane euroskeptický vítěz prvního kola a kandidát populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer, nebo jeho rival ze strany Zelených Alexander Van der Bellen. Podle dřívějšího průzkumu je mírným favoritem hlasování Hofer, který se staví proti hlubší integraci Evropské unie i proti vstupu Turecka do EU.

Hofer se zároveň vymezil proti uprchlíkům a migraci, když prohlásil, že pokud pracovní trh a sociální systém nedokáže přijmout další přicházející lidi, je nutné otevřeně říci, že není možné nechat hranice otevřené. Van der Bellen má naopak k běžencům mnohem otevřenější postoj, o to více ale vystupuje kriticky vůči FPÖ.

Prezidentské volby mohou výrazně změnit politickou mapu Rakouska. Již po prvním kole voleb hlavy státu a debaklu sociálnědemokratického kandidáta rezignoval kancléř Werner Faymann, jehož v čele koaličního kabinetu i sociální demokracie nahradil Christian Kern.

Nacistu v Hofburgu nechceme: Protest proti Hoferovi před 2. kolem Nacistu v Hofburgu nechceme: Protest proti Hoferovi před 2. kolem | EPA

Hofer navíc prohlásil, že je připraven v případě vítězství rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby. V nich by měla největší šance právě jeho FPÖ. Van der Bellen se zase nechal slyšet, že by jako prezident nedopustil jmenování zástupce Svobodných do čela vlády, čímž by výrazně zjednodušil pokračování dlouholeté koalice sociálních demokratů a lidovců.

Volební místnosti se uzavřou v 17:00 SELČ, kdy jsou očekávány i první odhady. Výsledky se předpokládají pozdě večer.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině