Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kancléřem Rakouska je „pohledný Christian“. Vládní služby povolaly muslimku

Autor: simao, ČTK - 
17. května 2016
19:27

Konec kancléře Faymanna uvrhl Rakousko do nejistoty, co bude dál. Vládní strany se však shodly na jeho nástupci, jímž se v úterý oficiálně stal „Pohledný Christian“, což je přezdívka pro šéfa drah Christiana Kerna. Do vlády přitom poprvé míří i muslimka – Muna Duzdarová coby státní sekretářka. A konec čeká hned trojici ministrů. Již v neděli přitom čeká zemi 2. kolo prezidentských voleb.

Výprask kandidátů rakouských vládních stran – sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) – v 1. kole prezidentských voleb přinesl na rakouské politické scéně rozsáhlé změny.

Skončil kancléř Werner Faymann, dosluhující prezident Heinz Fischer dnes jmenoval nového – Christiana Kerna (50). Chystá se výměna tří ministrů a do rakouské vlády míří poprvé i muslimka – Muna Duzdarová (38) s rodinnými kořeny v Palestině, jak upozornil Týden.cz. 

Muslimka ve státním sekretariátu

1. kolo rakouských voleb totiž vyhrál Norbert Hofer, kandidát opozičních Svobodných (FPÖ). Již tuto neděli 22. května ho vyzve kandidát Zelených Alexander Van der Bellen. „Nyní jde skutečně o všechno. Nesmíme dopustit, aby Norbert Hofer volby vyhrál,“ nechala se slyšet Muna Duzdarová, která se má stát novou státní sekretářkou.

Muslimka, i když nepraktikující, bude v rakouské vládě novinkou. A to v době, kdy se v Rakousku hojně debatuje o migrační krizi, která měla patrně dopad i na volební výsledky i židli, která se prolomila pod kancléřem Faymannem.

Mladá právnička Duzdarová se narodila již ve Vídni, její rodiče však pocházejí z Palestiny. „Od Christiana Kerna to je vynikající volba. Muna Duzdarová je úžasná žena, která má smysl pro spravedlnost a vysokou míru empatie,“ řekl Týden.cz Peko Baxant, vídeňský zastupitel za SPÖ. První muslimka na tak vysokém státním postu nahradí Sonja Stesslovou.

Kern: Nespolupracujeme se štváči proti menšinám

Christian Kern doposud působil jako šéf rakouských drah. Faymanna nahradil nejen v roli kancléře, stal se i novým šéfem sociálních demokratů. 

Od populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se distancoval. „Nespolupracujeme se stranami, které poštvávají proti lidem a menšinám,“ uvedl v době, kdy je kandidát Svobodných Hofer přece jen považován za mírného favorita na post prezidenta. Kern však otevřeně podpořil Van der Bellena.

Za prezidentem Fischerem dnes dorazil i se svou ženou Eveline Steinbergerovou. Ženatý je podruhé, má tři syny a dceru. Kern, kterému rakouská média přezdívají „pohledný Christian“, vedl rakouské dráhy (ÖBB) od června 2010, předtím pracoval jako novinář, manažer a tiskový mluvčí poslaneckého klubu SPÖ, ale také v rakouské elektrárenské skupině Verbund.

Nový kancléř za priority označil zvládnutí migrační krize a oživení rakouské ekonomiky. Její ochabnutí totiž přineslo na tamní poměry vysokou nezaměstnanost. Úkolem pro Kerna je i najít recept na záchranu SPÖ. Říká se o něm, že je více pragmatik než ideolog a že by mohl se svými zkušenostmi z byznysu dostat SPÖ zpátky na vrchol a pomoci socialistům najít novou vizi do budoucna.

Vládu čekají tři změny na ministerských křeslech

V souvislosti se změnou v křesle kancléře se chystá i rošáda v rakouské vládě. Kern již oznámil, že vymění hned tři ze šesti ministrů za SPÖ – skončí ministryně školství i ministr kultury s ministrem dopravy a inovací. O možných změnách ve vládě mluvili i koaliční lidovci, jejichž předseda Reinhold Mitterlehner kabinet v posledních dnech dočasně vedl.

308win ( 17. května 2016 19:41 )

Rakušáci jdou cestou pekelnou už to začíná, za pár let bez burky ni krok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa