Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Virem zika se pohlavně nakazili poprvé i gayové. Měli horečky a vyrážky

Autor: mts, ČTK - 
15. dubna 2016
06:44

USA ve čtvrtek potvrdily první případ přenosu viru zika pohlavní cestou mezi homosexuály. Kolumbijské úřady zase ohlásily první dva případy, kdy za vývojovou poruchu, takzvanou mikrocefalii, mohl opravdu zika.

V americkém případě jde o homosexuála, který cestoval do Venezuely a po návratu do Texasu v lednu nakazil svého partnera, který necestoval. Oznámilo to Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci.

Oba muži měli příznaky, jako jsou horečka, vyrážky a zánět spojivek. Další komplikace ale u nich nenastaly.

Až dosud bylo zaznamenáno nejméně pět dalších případů přenosu viru zika pohlavním stykem, ale u heterosexuálních párů. V drtivé většině případů se nákaza přenáší bodnutím komára druhu Aedes aegypti.

Potvrzeno už je také to, že vir způsobuje právě mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku. První dva takové případy ve čtvrtek oznámila Kolumbie. Z 33 tamních případů mikrocefalie jich bylo analyzováno 18, přičemž u 16 z nich byla spojitost s virem zika vyloučena, zatímco u dvou byla potvrzena. Zbylých 15 případů má být teprve prověřeno.

Virus se začal šířit zhruba před rokem v Brazílii, kde do začátku dubna potvrdili 5092 případů mikrocefalie. Rozšířil se téměř výhradně v latinskoamerickém a karibském regionu, kde lékaři diagnostikovali již okolo 200 tisíc případů. Ojedinělá onemocnění se objevila i v Evropě či Asii.

Podívejte se, jak zika způsobuje vývojovou poruchu:

anno ( 15. dubna 2016 09:02 )

ZIKA a jiné nebezpečné nemoce /Ebola, prasečí čí ptačí chřipka,či SARS atd/ jsou výplodem amerických genoinženýrů na snížení i strašení lidské populace. Také Farmaceutické nadnárodní firmy z toho mají velké zisky. Je to velká špínavá hra, na který bohatnou jiní!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi