Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

V Sýrii začaly parlamentní volby. USA mají plán „B“, pokud selže příměří

Autor: ČTK, mb - 
13. dubna 2016
13:05

Ve středu ráno začaly volby, v nichž se rozhoduje o obsazení 250 křesel v syrském parlamentu. Americká média však dnes přinesla zprávu, že USA již mají přichystaný plán „B“, pokud selže současné příměří. Tzv. umírněným rebelům chce Washington dodat protiletadlové systémy a další vojenskou techniku.

Vzhledem k válce a špatné bezpečnostní situaci se hlasuje asi na třetině území, kterou kontroluje vláda a na níž žije zhruba 60 procent obyvatelstva. Volební místnosti se otevřely v 06:00 SELČ a hlasování potrvá 12 hodin s možností prodloužení.

O mandáty původně usilovalo přes 11 tisíc kandidátů, z nichž většina se postupně z kampaně stáhla, takže v užším kole zůstalo 3500 uchazečů. Teprve podruhé v historii mají možnost kandidovat členové také jiných stran než vládnoucí Socialistické strany arabské obrody (Baas).

Domácí i exilová opozice stejně jako mnoho zemí volby považuje za nelegitimní v době, kdy se v Sýrii nepřestává bojovat a kdy se v Ženevě konají mírové rozhovory. Jejich třetí kolo začne dnes, avšak jeho výsledek ohrožují obnovené boje v několika provinciích. Nejtěžší se odehrávají v Aleppu, který má vláda pod kontrolou pouze částečně, a také v okolí Damašku.

USA: Máme plán „B“

Americká média dnes přinesla zprávu, že USA počítají s případným uplatněním plánu „B“. Ten zahrnuje dodávky protiletecké obrany a další pokročilé vojenské techniky tzv. umírněným rebelům v případě selhání dosavadního příměří. Takové zbraně by mohly ohrozit syrská i ruská letadla, která bombardují pozice teroristů.

V současné době platí v Sýrii křehké příměří, které ovšem v poslední době narušily boje v okolí Aleppa. To potvrzuje i stálý zástupce Ruské federace při OSN Vitalij Čurkin (64) když prohlásil, že „pokračující boje v okolí Aleppa zpochybňují zachování příměří v Sýrii.“

O americkém plánu „B“ pro Sýrii média informovala již v únoru, tentokráte však bez podrobností. Ostatně ani nyní deník Wall Street Journal, který zprávu jako první zveřejnil, nespecifikuje podrobnosti americké podpory „umírněným rebelům“. USA trvají na odchodu syrského prezidenta Bašára Asada (50), toho podporuje Rusko a Írán.

Video reuters - reuters
Video se připravuje ...

Rusko zvrátilo dosavadní průběh bojů loni na podzim, když podniklo v Sýrii na pozvání tamní vlády intervenci. Od té doby Islámský stát a další radikálové výrazně oslabili a ztratili rozsáhlá území. Před pár týdny byla osvobozena i Palmýra, kde džihádisté zničili několik historických památek zapsaných na seznamu UNESCO.

mourovata.kocka ( 13. dubna 2016 13:47 )

Nepřestanou tam strkat pracky a nepřestanou!

marais ( 13. dubna 2016 13:24 )

 Bože, co je to za plán B...zase podpora opozice? teď mají v Sýrii volby,OPOZICE má šanci dostat se do řízení státu, neee!!!!!!!! mohli hned vidět tu veřejnou podporu! cožpak v usa se nedělají volby, aby se vyměnili lidi v řízení státu???????

Zobrazit celou diskusi