Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Barcelona otevře v létě pláž pro psy. Pejskaři jsou nadšení, místní to štve

Pes u moře a nejznámější z pláží v Barceloně – Barceloneta
Pes u moře a nejznámější z pláží v Barceloně – Barceloneta  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
9. dubna 2016
09:40

Španělské město Barcelona, které navštíví každoročně miliony turistů, chystá pro letošní letní sezonu novinku – pláž pro psy. Zatímco pejskaři jsou nadšení, protože dosud byl psům vstup na pláž zakázán, obyvatelé místní čtvrti proti projektu protestují. Psí mazlíčci prý znečistí vodu a písek.  

O projektu „psí pláž“ v přepočtu za 1, 6 milionu korun informoval list La Vanguardia. „Nejsme proti psům, ale proti tomu, co chtějí udělat,“ stěžují si obyvatelé barcelonské čtvrti Diagonal Mar, kde má být psí pláž vybudována. Argumentují tím, že psi znečistí vodu a písek velmi oblíbené pláže Llevant, v jejíž části se má psí areál o rozloze 1200 metrů čtverečních nacházet.

Rezidentům se též nelíbí, že o iniciativě nebyli předem informováni. Podle nich by navíc měla mít radnice jiné priority, například výstavbu speciální rampy pro vozíčkáře či vyasfaltování prostoru u pláže, který se používá jako parkoviště.

Za psí pláž bojovala i petice

Milovníci zvířat projekt obhajují s tím, že ve městě je místo pro všechny. Vyhlásili také petiční akci, k níž se již na internetu přihlásilo na 32 tisíc lidí. Pláž pro psy je podle nich důležitá i proto, že na ostatní pláže ve městě psi nesmějí. Podle nich se majitelé psů zavážou, že pláž pro své zvířecí miláčky budou udržovat v čistotě.

Pláž pro psy v Barceloně by měla fungovat od června do poslední neděle v září, když končí sezona. V Barceloně, která je s 1,6 milionu obyvatel druhým největším městem Španělska, žije asi 70 tisíc psů.

Pláž Barceloneta ve španělské Barceloně Pláž Barceloneta ve španělské Barceloně | Profimedia


Zobrazit celou diskusi