Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec čtyřletého věznění. Novináře z USA za pomoci Čechů pustili syrští únosci

Autor: ČTK, tmp - 
8. dubna 2016
20:05

V Sýrii byl propuštěn ze zajetí americký fotograf Kevin Patrick Dawes, který byl unesen po svém příjezdu do Sýrie v roce 2012. Informoval o tom mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby. Řekl také, že Spojené státy stále prostřednictvím českého velvyslanectví v Damašku zjišťují, kde se nacházejí další američtí občané pohřešovaní v Sýrii. České velvyslanectví zastupuje americké zájmy již od roku 2012.

„Potvrzujeme a vítáme zprávu, podle níž syrské úřady osvobodily amerického občana,“ sdělil Kirby. Agentura AP napsala, že syrským úřadům rukojmího předalo Rusko. Propuštění třiatřicetiletého Dawese ze San Diega předcházelo několik měsíců vyjednávání, oznámil list The Washington Post. Podle něj mohl fotograf nedávno telefonicky hovořit s rodinou a dostal také balíčky, což bylo znamení, že se chystá jeho propuštění.

Americké zájmy v Sýrii zastupuje právě od roku 2012 české velvyslanectví. Kvůli občanské válce v Sýrii totiž Američané zavřeli svoji ambasádu v únoru 2012. Poté, co zavřeli ambasádu i Poláci, zůstala česká ambasáda jedinou, na kterou se mohli američtí občané obracet.

Kirby řekl, že USA prostřednictvím českého velvyslanectví stále zjišťují osud Austina Tice a dalších amerických občanů pohřešovaných v Sýrii. „Pokračujeme v práci přes naši českou ochranářskou sílu v Sýrii, abychom zjistili informace o tom, kde je a jak se daří Austinu Ticeovi a dalším americkým pohřešovaným a zadržovaným občanům v Sýrii, řekl Kirby. „Velmi oceňujeme úsilí české mise ve prospěch amerických občanů,“ dodal.

Austin Tice je z Texasu, je také fotograf a v Sýrii zmizel v srpnu 2012. Měsíc po únosu se objevil na videu se zavázanýma očima a v doprovodu ozbrojených mužů.

dumik ( 8. dubna 2016 21:15 )

vždyť se o to žádné české vyslanectví nezasloužilo. osvobodila ho syrská vládní vojska s Rusy,odvezli ho do Moskvy a tam ho předali na USA vyslanectví na prosbu Obamy Putinovi....tomu se říká chlubit se cizím peřím a je to více než trapné

Zobrazit celou diskusi