Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Islámský kazatel verboval bojovníky pro ISIS, teď stojí před soudem

Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2016
12:43

Na falešné doklady se dostal z Ruska do Německa. Nyní islámský kazatel Gadzimuharad K. (30) skončil u soudu kvůli obvinění z toho, že verboval bojovníky pro Islámský stát. Soud s ním začal ve čtvrtek v Berlíně. Varianty jsou dvě - buď skončí ve vězení, nebo bude patrně deportován do Ruska, odkud s falešnými doklady před více než deseti lety přicestoval.

Za podporu teroristického uskupení a schvalování jeho činů hrozí Gadzhimuradovi K. až deset let vězení. Proces s mužem dagestánského původu, který je považován za ústřední postavu radikálních salafistů v Berlíně, by měl trvat do května.

Policie zadržela radikálního duchovního loni v říjnu poté, co na internetu náboženskými argumenty obhajoval vraždy novinářů Islámským státem. Krátce předtím ve svých kázáních vyzýval muslimy, aby odjeli do bojových oblastí na Blízkém východě a připojili se k IS.

Obviněný už v roce 2014 na Facebooku oslavoval, že Islámský stát vyhlásil chalifát. Státní zastupitelství ho obviňuje, že významnou měrou přispěl k radikalizaci 60 muslimů kavkazského původu, kteří v uplynulých letech odjeli z Berlína do Sýrie a Iráku bojovat v řadách IS.

Prokuratura nicméně stáhla původní podezření, že duchovní podporoval IS i finančně a materiálně, podle ní pro to neexistují přesvědčivé důkazy. I kdyby soud nakonec duchovního osvobodil, muž bude pravděpodobně deportován do Ruska.

Podle státního zastupitelství v roce 2002 přicestoval do Německa pod falešným jménem a následně zničil své doklady, aby zabránil nucenému návratu do země původu. Ruské úřady však v souvislosti s nynějším procesem přislíbily, že obviněnému vystaví náhradní pas, takže by jeho vysídlení nemělo stát nic v cestě.

tgbg ( 7. dubna 2016 13:13 )

 Další ruský terorista-džihádista vyslaný Ruskem na rozeštvání Evropy a celého světa.

Zobrazit celou diskusi