Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česká inteligence vytáhla do boje s ISIS: Akademie věd zachraňuje Mosul

Autor: sou - 
12. dubna 2016
07:18

Čtyřčlenný český tým se rozhodl zachránit historické objekty, které zničily jednotky takzvaného Islámského státu. V rámci projektu Ohrožená architektura města Mosul momentálně shromažďuje historické fotky, záběry a plánovou dokumentaci. Tyto podklady pak budou důležité například pro obnovu mešity proroka Jonáše v Ninive. Podle posledního satelitního snímku z konce srpna 2015 bylo zaznamenáno 38 architektonických objektů, které byly radikály nenávratně poškozeny.

Zájem českých vědců o Mosul se začal formovat už během jejich cest do iráckého Kurdistánu v rámci projektu, který zkoumá zaniklá středověká města v oblasti Arbílu.

Dobytí Mosulu bojovníky takzvaného Islámského státu v červnu 2014 změnilo situaci. ISIS začal s likvidací historických objektů, jako jsou například mešity, středověké školy nebo historické hřbitovy. Tedy všeho, co tým tvořený archeologem Karlem Nováčkem, specialistkou na satelitní archeologii Lenkou Starkovou, historikem Miroslavem Melčákem a islamologem a vedoucím Orientálního ústavu Akademie věd České republiky Ondřejem Beránkem zamýšlel zkoumat.

„Proto jsme náš původně obecnější výzkumný záměr upravili a začali jsme provádět důkladnou dokumentaci ničení ve městě. Jelikož mediální zprávy, týkající se míry poničení, byly často rozporuplné, rozhodli jsme se pro dokumentaci využít analýzu satelitních snímků,“ uvedl pro Blesk.cz historik Melčák.

Rozsah poničení historického jádra Mosulu je podle něj mimořádně velký. Podle posledního satelitního snímku z konce srpna 2015 bylo zaznamenáno 38 architektonických objektů, které byly nenávratně poškozeny.  

„Pět objektů nebylo dosud identifikováno. Ze zbylých 33 identifikovaných objektů pak pouze dva jsou křesťanského původu (kostel a klášter). Ostatní jsou islámské stavby různých architektonických typů, jako například mešity, islámské školy a hrobky a svatyně významných a uctívaných osobností města. Ničení podlehlo i několik mosulských hřbitovů,“ upřesnil Melčák.

Pouze čtyři z 31 identifikovaných islámských objektů byly stavby z 20. století. Zbytek byly historické stavby pocházející ze slavného atabegovského období (12.–13. století) či z doby osmanské nadvlády (16.–19. století).  

Poslední průzkum mosulských památek je z roku 1908 

Cílem projektu Ohrožená architektura Města Mosul, který je podporovaný právě ze strany Orientálního ústavu Akademie věd ČR, se tak stala dokumentace a historicko-archeologický průzkum mosulských památek, který bude klíčový pro jejich obnovu. „Jako první výsledek projektu zveřejnil náš tým interaktivní mapu zničených památek, která byla vytvořena na základě analýzy satelitních snímků. Mapa je propojena s profily jednotlivých objektů, které obsahují výřezy snímků dokládající míru destrukce,“ informoval Melčák.

Satelitní mapa zničených objektů (islámské červeně, křesťanské černě) Satelitní mapa zničených objektů (islámské červeně, křesťanské černě) | Orientální ústav Akademie věd ČR

V současné době tým připravuje podrobné profily jednotlivých zničených památek na základě dochované obrazové a plánové dokumentace nebo na základě historických a současných popisů památek publikovaných iráckými historiky a architekty. „Na seznamu jsou mnohé architektonické dominanty, které utvářely unikátní panorama města. O jejich zničení bylo již dříve hojně informováno v médiích, jako například o slavné mešitě proroka Jonáše v Ninive,“ popsal Melčák.

Destrukce méně okázalých historických staveb proběhla bez jakéhokoliv zájmu veřejnosti. Mezi nimi byl i soubor svatyní a mešit, které byly vybudovány nejslavnějším mosulským vládcem Badruddínem Lu’lu’ ve 13. století. Tyto stavby, které představovaly unikátní „mosulskou školu“ středověké islámské architektury, byly téměř všechny zlikvidovány radikály. 

Dominanty snad obnoveny budou, u méně významných staveb budou alespoň 3D modely

Samotná realizace historických staveb pak už bude na tamní vládě. „Bude to velice náročný a investičně velmi nákladný proces, kterého se bude muset ujmout irácká vláda, pravděpodobně za spolupráce mezinárodních organizací. Pevně věřím, že vybrané dominanty skutečně obnoveny budou,“ dodal Melčák s tím, že problém spočívá hlavně v naprosto nedostatečné dokumentaci jednotlivých staveb.  

Co se týká ale méně významných staveb, ty podle něj obnoveny nebudou. „V těchto případech se však nabízí alespoň možnost vytvořit jejich 3D modely a představit je ve virtuálním muzeu. Ostatně to je jeden z našich dalších plánů, kterému bychom se v budoucnu také rádi věnovali. Do té doby ale musíme obstarat důkladnou plánovou a fotografickou dokumentaci,“ uzavřel.

anka ( 12. dubna 2016 14:41 )

Soudruzko, treba nam i vysvetlite, proc je polovina ISIS tvorena muslimy z post sovetskych republik. Se vsadim, ze za to muze zlocinna US.

agfor ( 12. dubna 2016 13:58 )

Armádu dozbrojujeme americkými zbraněmi. Zase USA vyzbrojují obě strany (už si to vyzkoušely s Německem za II.sv.války).

gabreta ( 12. dubna 2016 10:47 )

Kurňa to je titulek "Česká inteligence vytáhla do boje s ISIS". Já se už lekl, že tam se zbraní vyrazil Kalousek, Schlafenberg, Pehe a Mitrofanov!!!

maryfox ( 12. dubna 2016 07:40 )

Je to chvályhodné, ale nazývat to bojem proti IS je typicky český eufemismus. Už vidím jak jim Zeman rozdává medaile za hrdinství v boji.

Zobrazit celou diskusi