Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci našli obří černou díru: Je velká jako 17 miliard Sluncí!

Vědci našli obří černou díru velkou jako 17 miliard Sluncí.
Vědci našli obří černou díru velkou jako 17 miliard Sluncí.  (Autor: Space.com)
Autor: ČTK - 
6. dubna 2016
21:51

Američtí astronomové nalezli na odlehlém místě vesmíru jeden z největších kosmických objektů. O nálezu informoval ve svém posledním vydání časopis Nature. Gigantická černá díra má objem 17 miliard Sluncí a je jen o málo menší než zatím největší zjištěná černá díra s objemem 21 miliard Sluncí.

Objev vyvolal podle serveru Space.com překvapení a možná povede k přehodnocení dosavadních představ o výskytu černých děr, superhmotných objektů, jejichž mohutné gravitační pole pohlcuje vše ve svém okolí včetně světla.

Obr, který byl vyobrazen s pomocí počítačové vizualizace, byl objeven v galaxii zvané NGC 1600, která leží asi 200 milionů světelných let od Země. Jde prý o nezajímavou galaxii průměrné velikosti, která leží v místech považovaných za „kosmický zapadákov“.

Mamutí černé díry dosud vědci nalézali ve shluku mnohem větších galaxií, nový objev proto vyvolal senzaci. Astronomka Chung-Pei Ma z Kalifornské univerzity v Berkeley přirovnala nově nalezený objekt k „mrakodrapu na vesnici“. Údiv expertů vyvolalo i zjištění, že střed černé díry je prázdný.

Podle vědců může nový objev přehodnotit dosavadní představy o obřích černých dírách, jejichž výskyt je možná častější, než se dosud předpokládalo.

dfghjk ( 7. dubna 2016 12:07 )

Napohled hezký obrázek, ale bohužel dost vzdálený realitě. Slušelo by se to pod něj napsat.

ginna15 ( 7. dubna 2016 06:57 )

Taky mám černou díru heč!

.krakonos5oo. ( 7. dubna 2016 06:44 )

Největší černá díra na peníze je Babiš.

zdenios ( 6. dubna 2016 23:59 )

Myslím, že nás někdo jen tak houpe a ve výpočtech vzdáleností i věků je chyba! Ve skutečnosti bychom měli vidět jen světelný kotouč a ve vesmíru čáry, linie a proudy světel. Zatím vidíme jen spalující hroudy hmoty v atmosféře naši planety. Ať ukážou místo před vizualizací. A pak magnet! O magnetu jako takového bych chtěl vědět vše a časem se na to podívám.

Zobrazit celou diskusi