Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do vesmíru vyletěla na raketě „nafukovací ložnice“. Zvládla i mezipřistání

Autor: mts, ČTK - 
8. dubna 2016
23:00

Raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon vynesly v pátek k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nafukovací obytný modul. Ten se po připevnění k vesmírnému komplexu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, tedy do velikosti malé ložnice. Raketa startovala z Mysu Canaveral na Floridě a přistát má na ISS v neděli.

Nafukovací modul BEAM je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace. Bydlet v něm ale prozatím nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.

Pokud se experiment podaří, půjde podle amerických expertů o malou revoluci v kosmickém bydlení. Nafukovací moduly se mají využívat při budování základen na Měsíci a Marsu. Vědci nyní pracují na vylepšení obalu, který má být odolnější proti nárazu kosmického „smetí“, než plášť standardních modulů.

Raketa odstartovala ve 22:42 našeho času a zvládla i mezipřistání na moři. K ISS má doletět v neděli.

Podívejte se na start rakety:

Po dvou letech bude nafukovací modul odpojen a poslán k Zemi, kde shoří v atmosféře. Už za půl roku ale má být podle agentury AP k ISS dopraven další model. Společnost Bigelow Aerospace chce dokonce vyrobit nafukovací modul o velikosti autobusu a nakonec prý i velký nafukovací hotelový komplex.

Společnost SpaceX očekávala start s napětím, protože zatím poslední start nákladní lodě Dragon k ISS se koncem loňského června nezdařil. Nosná raketa Falcon 9 explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění, zřejmě kvůli závadě ocelové vzpěry, která uvolnila héliové tlakové lahve.

Podívejte se na video, kde se o raketě dozvíte víc:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi