Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Savčenková je vinna,“ rozhodli Rusové. Hladovějící pilotka čeká na výši trestu

Autor: ČTK, kal, zst - 
21. března 2016
09:19

Ruský soud v pondělí uznal ukrajinskou vojenskou pilotku Nadiju Savčenkovou vinnou z vraždy dvou ruských novinářů, kteří byli zabiti v létě 2014 minometnou palbou na východě Ukrajiny. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měla Evropská unie tlačit na dodržování dohod o výměnách válečných zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

Obžaloba žádá pro čtyřiatřicetiletou Ukrajinku 23 let vězení, výši trestu však soudce zřejmě ohlásí až na závěr verdiktu, jehož čtení je naplánováno i na úterý. Savčenková trvá na své nevině. Na protest proti svému uvěznění vyhlásila před 18 dny hladovku. 

Podle soudu zavraždila Savčenková dva ruské novináře a nelegálně překročila ruské hranice. Motivem prý byla nenávist k rusky mluvící populaci. „Motivem pro zločiny obžalované byla nenávist a nepřátelství vůči obyvatelům Luhanské oblasti a vůči rusky mluvící populaci jako celku,“ uvedl soudce v rozsudku. 

Důstojnice podle obžaloby v červnu 2014 na východě Ukrajiny, kde působila jako členka dobrovolnické jednotky, úmyslně navedla palbu na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla Ukrajinka tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům. Savčenková, považovaná ve své vlasti za národní hrdinku, byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu. K jejímu propuštění na svobodu vyzývá Kyjev a Západ, Kreml však až dosud tyto výzvy ignoroval. 

Ukrajinka Savčenková v pondělí 21. března u soudu Ukrajinka Savčenková v pondělí 21. března u soudu | Reuters/Reuters TV

Savčenková ve svém závěrečném vystoupení před soudem předem oznámila, že se proti verdiktu neodvolá. To by podle médií mohlo urychlit její případnou výměnu za Rusy vězněné na Ukrajině.

Vynesení verdiktu u soudu v pohraničním městečku Doněck u hranic s Ukrajinou provázejí podle novinářů mimořádně přísná bezpečnostní opatření. Úřady se podle ruské televize obávají provokací a nepovolených demonstrací, a tak okolí soudní budovy v centru města ohradily. Přístupy střeží policie, speciální jednotky a kozáci. 

Ruští pohraničníci podle ukrajinských médií nepustili k soudu ani zmocněnkyni ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Irynu Heraščenkovou: nehledě na diplomatický pas ji označili za bezpečnostní hrozbu a zakázali jí vstup do Ruska na pět let. Heraščenková patří k ukrajinským vyjednávačům na mírových rozhovorech a je také členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Sobotka: Nadějí Savčenkové je výměna

„Minské dohody předpokládají výměnu válečných zajatců. ČR podporuje jejich naplnění. To by mohlo být řešení pro paní Savčenkovou. Požádal jsem na jednání Evropské rady, aby EU podpořila ten proces výměny zajatců. Donald Tusk poté vyzval, aby k tomu došlo. EU bude posuzovat naplňování minských dohod i v souvislosti s posuzováním sankcí, které platí proti Rusku,“ komentoval rozsudek předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

cid2000 ( 26. května 2016 12:19 )

Tato fanatická zrůda úmyslně zavraždila/navedla palbu na civilisty!!Je duševně dost labilní,problémová a nenávistná,podporující nacismus/banderovce za každou cenu!Žádná letkyně!Na to nemá buňky,schopnosti,byla návodčí palby na cíle,které ona uznala za vhodné!I na civilní úmyslně!Tohle udělat USA a zabít jim civilní novináře,občany tak tam ihned pošlou letectvo,letadlovou loď a demokraticky rozbombardují bez mandátu OSN!!!Měla a má podle lékařů sadistické sklony,niterně nenávidí muže,je homosexuální(lesba) a vůbec se „nemaže“ s muži a jejich bitím a mučením….Nekaje se za propuštění a druhou šanci,ale naopak ihned ohlásila s nadšenám další návrat na frontu vraždit co nejdříve proruské občany z paneláků nebo přímo Ruské občany za každou cenu!!Zde je výpověď kněze Svato-Nikolského chrámu Vladimír Mareckij, osvobozeného z Ukrajinského zajetí.Zázrakem přežil bestialitu, týrání a mučení nové „hrdinky“ Majdanu Savčenko.Zde jsou jejich slova:„Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela.Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigaret y v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: „Prodám tě na orgány jako tamty nebo tě rozstřílím na sr….!“„Když řeknu, že nás bili – tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku,“ – vzpomíná Mareckij.Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou odlišovala Naděžda Savčenko, kterou tak aktivně brání kyjevská vláda. Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Kvůli výdělku navrhovala prodávat orgány zajatců, a když ostatní členové batalionu nesouhlasili vydávat zajatce na orgány, navrhla je tedy zabít,„aby se neutrácelo za dopravu do SBU“.A tohle zvíře podporujeme!!!Jsme západní zmetci!www link http://www.nwoo.org/2016/03/14/zverstva-savcenkove/

ota.kavan@... ( 21. března 2016 16:30 )

Byla odsouzena soudem za svinstva která prováděla a ve válečném stavu má kliku že nedostala trest smrti. A ta hladovka je prospěšná, škoda že jí nedrží všichni migranti až do konce.

anka ( 21. března 2016 14:45 )

no, vzledem k tomu, ze ji uz v te dobe kdy ji vini, ze to udelala, drzeli v zajeti ...tak to tezko mohla udelat. Ale jinak mate pravdu, co pisi ruska media - je tistena pravada

rumungro ( 21. března 2016 13:57 )

Jak se špinaví politici snaží, na zrůdě, vytřískat politický kapitál. Zhovadilci.

bb88 ( 21. března 2016 13:31 )

Sobotka pobíhal v Bruselu s psaníčkem do Ruska a evropští giganti ho poslali do zádele. On je opravdu debil.

Zobrazit celou diskusi