Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva roky ruského Krymu? Lidé na poloostrově slaví, Porošenko mluví o agresi

Autor: mb - 
18. března 2016
10:40

Od vyhlášení nezávislosti Krymu na Ukrajině už jsou to dva roky. Obyvatelé Krymského poloostrova výročí oslavili masovými akcemi v ulicích, Kyjev i Západ však stále trvají na tom, že se jedná o území Ukrajiny, a mluví o anexi. Moskva Krym považuje za nedělitelnou část Ruska a na poloostrov v pátek zavítá osobně ruský prezident Vladimir Putin (63).

V ulicích Sevastopolu i dalších krymských měst ve čtvrtek proběhly masové oslavy sjednocení Krymu s Ruskem. Obyvatelé si tak připomněli referendum z roku 2014, které proběhlo 16. března a 17. března, kdy byly oficiálně vyhlášeny výsledky lidového hlasování.

V referendu se pro sjednocení s Ruskem vyslovilo 96,7 procent voličů. Hlasovat tedy přišlo zhruba 80 procent obyvatel. 18. března pak byla Krymská autonomní republika oficiálně přijata do Ruské federace.

Před hlasování přijeli zelení mužíčci

Před referendem ale nejdříve poloostrov „zajistili“ tzv. zelení mužíčci. Rusko dlouho odmítalo, že by šlo o jejich muže, nakonec se ke svým vojákům přiznalo. Moskva však tvrdila, že na Krym vojáky vyslala jen proto, aby ochránila ruskojazyčné obyvatelstvo před novou vládou v Kyjevě, která se vyprofilovala jako silně protiruská.

„Přežili jsme hrozně složité období, jsme rádi, že jsme zpátky doma – v Rusku,“ řekla ruské televizi paní středních let. Manželský pár s malým dítětem se vyslovil v podobném duchu. „Cítíme, že nás (Krymčany) mají rádi, vrátili jsme se domů, do rodiny,“ říká mladá maminka.

Na oslavách vystoupil i Sergej Aksjonov (43), premiér republiky Krym. „Jsem přesvědčen, že většina Krymčanů bude slavit toto datum jako Den vítězství (konec 2. světové války, pozn. red.). Toto je výhra všech obyvatel Krymu – dobrovolníků, kozáků i všech občanů, kteří nezůstali apatičtí. Tehdy (před dvěma lety) jsme ubránili svou vlast, svou zemi, svoji volbu,“ prohlásil Aksjonov.

Optimismem hýřila i generální prokurátorka Natalia Poklonskaja (35): „Od znovusjednocení s Ruskem jsme dosáhli mnoha pozitivních výsledků, které během doby, co jsme byli součástí Ukrajiny, nebyly možné,“ říká žena, která tvrdí, že do roku 2014 si šéfové organizovaného zločinu vždy našli cestičku, jak uniknout spravedlnosti. Podle prokurátorky se to teď změnilo.

Hořká pilulka pro Kyjev a USA

Pro Kyjev je oslava výročí nezávislosti Krymu na Ukrajině hořká pilulka, poloostrov totiž stále považuje za součást země. Kyjev v jeho názorech podporují USA, mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby v úterý prohlásil, že protiruské sankce zůstanou v platnosti, dokud nebude Krym vrácen Ukrajině.

„Násilné překreslování hranic ve 21. století nepřijmeme. Sankce zůstanou v platnosti, dokud bude okupace pokračovat. Znovu vyzýváme Rusko, aby okupaci ukončilo,“ řekl Kirby.

Silná slova použil na sociální síti Twitter i ukrajinský prezident Petro Porošenko (60), dle něj se jedná o „okupaci“. „Během dvou let okupace Krym sužují masové represe. Ukrajina i svět pokračují ve vyvíjení tlaku na agresora!“

Moskva opakovaně připomíná, že Krym, kde žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo, patřil do roku 1954 Rusku. U příležitosti oslav 300. výročí připojení Ukrajiny k Rusku ho vůdce Sovětského svazu Nikita Chruščov daroval Ukrajinské SSR.

V roce 1954 předal Chruščov Krym Ukrajině. V roce 1954 předal Chruščov Krym Ukrajině. | Twit

Ruské tiskové agentury s odvoláním na Kreml ve čtvrtek oznámily, že Vladimir Putin v pátek navštíví poloostrov. Putin během své cesty navštíví místo výstavby mostu přes Kerčský průliv, který má spojit ruskou pevninu s Krymským poloostrovem. Rusko nemá přímé spojení s Krymem a Kyjev pozemní cesty občas blokuje. Most dlouhý 19 kilometrů by měl být otevřený v prosinci 2018.

98ab ( 18. března 2016 12:12 )

Amíci už tam viděli další základnu,a ono prd,to nase-naštve.

marais ( 18. března 2016 11:21 )

 konečně pozitivní zprávy z východu! radujte se!

1pepan ( 18. března 2016 11:10 )

Tak bude mít rusák další každoroční oslavy. Nic lepšího na plac nemáš blesku? Aktuální je summit!! Dnes tu končím, jdu číst tam, kde o něm píšou, čau.

tgbg ( 18. března 2016 11:02 )

Slaví, protože musí slavit. Je to jako za vlády komunistických vyvrhelů na 1. Máje. Jinak se tomu říká agrese a okupace.

Zobrazit celou diskusi