Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Delfíní hlídka: Rusko chce anektovaný Krym chránit mořskými savci

Rusko chce k ochraně Krymu použít delfíny.
Rusko chce k ochraně Krymu použít delfíny.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
10. března 2016
07:21

Rusko vyhlásilo veřejnou zakázku na získání pěti delfínů, které chce ministerstvo obrany nasadit při obraně okupovaného ukrajinského Krymu. Oznámila to ruská média. Dvě samice a tři samce chce Moskva letos v létě umístit do výcvikového centra v Sevastopolu.

Delfíny využívala armáda k účelům námořní obrany už v éře Sovětského svazu. Inteligentní zvířata byla cvičena hlavně k vyhledávání podmořských min v pobřežních vodách. Už v 60. letech minulého století cvičil k vojenským účelům delfíny i americký Pentagon.

Po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let bylo sevastopolské výcvikové středisko uzavřeno a zvířata byla prodána do Íránu. Ukrajinská armáda centrum znovu otevřela v roce 2012 a o dva roky později se po okupaci Krymu dostalo do rukou Rusů.

Podle agentury RIA Novosti připravuje letos ruské ministerstvo obrany pro pětici delfínů nové výcvikové programy. Co má být jejich cílem, ruská média neoznámila.

tgbg ( 10. března 2016 12:01 )

Ruské válečnické šílenství na pokračování.

rumungro ( 10. března 2016 10:17 )

Delfíni navíc spolupracují se všemi mořskými tvory, dokonce i s láčkovci.

fotrpjotr ( 10. března 2016 09:56 )

Zase tě v Bohnicích pustili k PC,tak rychle šup zpátky do klecového lůžka.

tgbg ( 10. března 2016 09:03 )

 Ruští fašouni se skutečně neštítí ničeho. Ukradnou drze území cizího státu, původní obyvatele povraždí nebo vyženou a ještě se nestydí v zájmu ruského imperializmu militarizovat přírodu.

Zobrazit celou diskusi