Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Belgická policie dopadla dva střelce: Pátrání nekončí, další muž stále uniká

Autor: ČTK, mb - 
16. března 2016
09:01

Belgická policie dopadla dva muže, po kterých pátrala v souvislosti s úterním zásahem na předměstí Bruselu. Na svém webu to dnes uvedla vlámská televize VTM. Vyšetřovatelé zároveň zveřejnili podobiznu muže ve věku 25 až 28 let, jehož kvůli úterní přestřelce s policií bezpečnostní složky dál hledají. Muž „severoafrického vzezření“ je prý silně ozbrojen a je nebezpečný. Premiér Charles Michel dnes místním médiím řekl, že policejní operace budou pokračovat „v příštích hodinách i dnech“.

Policie dnes ve tři ráno ukončila domovní prohlídky po střelbě v bytě na předměstí Forest. List la Derniére Heure zveřejnil informaci, že dvě osoby, které byly po úterní operaci na útěku, mohou být bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovi, po nichž policie delší dobu pátrá kvůli terorismu.

List Le Soir napsal s odvoláním na francouzské policejní zdroje, že domovní prohlídky se v úterý netýkaly pátrání po Salahu Abdeslamovi, hledanému kvůli loňským atentátům v Paříži.

Okolnosti úterního zásahu by měly být jasnější po dnešní tiskové konferenci, kterou státní zastupitelství ohlásilo na 10:30 SEČ. Premiér Charles Michel (40) na dnešek svolal národní bezpečnostní radu.

Televize RTBF oznámila, že federální policie ráno v šest hodin obnovila razie v ulici Bempt na předměstí Forest.Ty už ale podle svědků skončily.

V úterý belgičtí a francouzští policisté hodlali prohlédnout jeden byt na tomto předměstí. Když do něj odpoledne vešli, jedna osoba nebo několik lidí na policisty začali střílet. Jeden z ozbrojenců byl zabit, ale jeho totožnost není stále známa. Zraněni byli čtyři policisté, mezi nimi jedna Francouzka.

Státní zastupitelství později oznámilo, že šlo o společnou operaci francouzské a belgické policie. S palbou prý policie nepočítala a považuje za štěstí, že se operace obešla jenom s lehkými zraněními policistů.

Server DH.be napsal, že El Bakraouiovi jsou hledaní kvůli terorismu a vyhýbání se výkonu trestu. „Mohli to být právě oni, kdo utekl z bytu, který chtěla policie prohledat,“ napsal server. Ibrahim byl prý v roce 2010 odsouzen za střelbu na policistu. Zúčastnil se ozbrojeného přepadení a byl odsouzen k devíti letům vězení. Khalid dostal v roce 2011 pětiletý trest za přepadávání motoristů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi