Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drama v Bruselu: Zranění policisté, mrtvý střelec, další utekl po střechách

Autor: bru/ČTK - 
15. března 2016
15:46

Belgičtí a francouzští policisté zasahují na předměstí Bruselu od přibližně 15:00 SEČ proti jednomu nebo více ozbrojencům. Ti odpoledne nečekaně spustili palbu, když policisté přišli do jednoho bytu v rámci vyšetřování loňských teroristických atentátů v Paříži. Při zásahu byli zraněni čtyři policisté. Některá belgická média s odvoláním na prokuraturu tvrdí, že bezpečnostní složky kolem 18:10 SEČ jednoho z ozbrojenců zabily. Mluvčí tohoto úřadu zatím pouze potvrdil „nález těla během zásahu v domě“.

Podle belgické televize zásah skončil kolem 20:00 SEČ a lidé z určitých částí se po ověření totožnosti mohli začít vracet domů; obnoven byl i provoz hromadné dopravy v místě. Ještě večer se sejde bezpečnostní rada státu.

Policie čtvrť uzavřela a místní obyvatele vyzvala, aby nevycházeli a nezveřejňovali na sociálních sítích fotografie nebo videa z místa incidentu, které se nachází v ulici du Dries na předměstí Forest. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že přítomni jsou i francouzští policisté. Na místo kolem 19:00 dorazili pyrotechnici.

Rodiče nesměli ke svým dětem

V uzavřeném obvodu se nacházejí dvě školy a jesle. Děti odpoledne zůstaly zavřené uvnitř a budovy střežila policie. Z jedné školy policisté děti evakuovali už odpoledne a kolem 19:00 začaly další evakuace. Podle listu Le Soir čekali rodiče na děti na pokyn radnice v jedné z nedalekých ulic a dostali příkaz od policie, aby kvůli bezpečnosti stáli na místě a nešli dětem naproti.


VIDEO z místa akce:
Video Drama v ulicích Bruselu, na policii začali střílet. - Reuters
Video se připravuje ...

První střelba vypukla před 15:00 SEČ, druhá kolem 15:20 SEČ, třetí kolem 16:45 SEČ a poslední kolem 18:10. Poslední střelba byla údajně policejním zásahem u domu na volném prostranství, kde se nacházela hledaná osoba. Podle belgického tisku ji lokalizoval přivolaný vrtulník, na místo policisté vyslali také psa vybaveného kamerou a ozbrojenec byl při zásahu zabit. Mluvčí prokuratury ale mluvil o razii v domě, při níž byl nalezen jeden mrtvý, kterým není (jeden z hlavních strůjců pařížského atentátu) Salah Abdeslam.

Do policistů pálili skrze dveře

Policisté podle prokuratury přišli prohledat byt jen v rámci vyšetřování pařížských atentátů a překvapila je střelba přes dveře v okamžiku, kdy do domu přišli. Byt byl pronajatý na falešné jméno a policisté se domnívali, že je prázdný.

Podle agentury AFP, která se odvolává na francouzský policejní zdroj, je zásah veden proti „známým jednoho nebo několika“ z 11 lidí, kteří byli v Belgii obviněni v souvislosti s atentáty v Paříži z 13. listopadu. Útočníci při nich zabili 130 lidí. Vyšetřování ukázalo, že útoky byly z velké části naplánovány v Bruselu.

Útočníci prchají po střechác
Video Belgická a francouzská policie jde po útočnících, kteří spustili palbu. - Reuters
Video se připravuje ...


V souvislosti s atentáty v Paříži z loňského listopadu, při nichž útočníci zabili 130 lidí, bylo dosud v Belgii obviněno 11 osob. Vyšetřování atentátů v pařížské metropoli ukázalo, že útoky byly z velké části naplánovány v Bruselu. K útokům se přihlásili radikálové z Islámského státu. Jeden z hlavním podezřelých Salah Abdeslam, pocházející z bruselské čtvrti Molenbeek, nebyl dosud dopaden.

datelobecny ( 16. března 2016 02:47 )

Brusel je už plnej ilegálů. Jak tak nějak říkal Trump: Brusel je nebezpečná špínavá díra.

prycsnima ( 15. března 2016 23:27 )

co slunicka nestihla za 2.svetove valky stihaji dnes 2 krat tolik.!!!

pekaaaros ( 15. března 2016 20:58 )

montevideo: Ti se neproberou nikdy. A víš za co jsem docela rád? Že žádní sluníčkáři za 2. světové války. Protože kdyby existovali, tak by se zasadili, aby se rozlišovalo mezi pojmy Němec a nacista a taky mezi fanatickým členem Wehrmachtu a mladým zmateným klukem, po kterým by se na frontě nesmělo střílet, přestože on by střílel po tobě. Samozřejmě by to dopadlo tak, že by se největší fanatici okamžitě schovali za všechny obyčejný Němce a kdykoliv by se jim to hodilo, tak by škodili. Zkrátka a dobře, kdyby sluníčkáři existovali za 2. světové, tak je teď celá Evropa jedno velký Německo. Takže fakt díky, že tehdy sluníčkáři neexistovali a vydegenerovali se až teď.

prycsvladou ( 15. března 2016 19:42 )

tak pes kameraman vyrazil natacet,hm ten toho natoci

zigzag ( 15. března 2016 19:30 )

Az nekterè slunìcko trefì do perdele tak snad pak.

Zobrazit celou diskusi