Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

550 vojáků v Česku čeká kvůli Bruselu rychloškolení. Policii pomůžou proti teroru

Autor: ČTK, tmp - 
23. března 2016
09:30

Už od středečního rána působí vyčleněných 550 vojáků armády v rámci policie. Nejprve je čekalo krátké poučení, pak už budou jejich úkoly záležet na aktuálních potřebách policie. Vláda o mimořádném nasazení armády rozhodla po úterních teroristických útocích v Bruselu.

„My ty vojáky máme rozdělené do třech úkolových uskupení. Jedno uskupení je určené pro Prahu v počtu 350 vojáků, další dvě úkolová uskupení jsou určená pro Severomoravský a Jihomoravský kraj vždy po 100 vojácích,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí generálního štábu armády Jan Šulc.

„Dnes v osm hodin ráno měli úkol dorazit na příslušná krajská sídla Police ČR, kde nejprve proběhne jejich poučení k plnění úkolů Policie ČR a potom budou působit podle potřeb policie ve smíšených hlídkách na různých objektech, ať už jde o letiště, nádraží nebo další místa se zvýšenou koncentrací osob,“ uvedl mluvčí.

Poučení je podle něj celkem krátké, předpoklad je, že vojáci se zapojí do úkolů policie ještě dnes. Vojáci budou využívat standardní stejnokroj Armády ČR, ale budou viditelně označeni páskami Policie ČR, uvedl mluvčí.

„Budou ozbrojeni. Dáváme k dispozici vrtulník v Kbelích, kdyby ho bylo potřeba pro monitorování nebo další úkoly,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) po úterním zasedání kabinetu.

Dopoledne už nasazení vojska Stropnický potvrdil s tím, že úkoly plní od osmi ráno.

Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují také na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví, včetně toho belgického, nebo pražské metro. Vojáci mají být nasazeni dva měsíce, poté se rozhodne o případném prodloužení či rozšíření jejich mise.

V Česku po bruselských útocích platí první stupeň ohrožení terorismem, bezprostřední ohrožení ale zemi podle vlády a bezpečnostních složek nehrozí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi