Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU chce trestat lidi i za cesty na výcvik u teroristů. Obává se eurodžihádistů

Autor: ČTK, simao - 
11. března 2016
17:30

Až pět tisíc lidí se vrátilo do Evropy z výcviku či bojů za Islámský stát, uvedl šéf Europolu. Jak ukázaly i loňské teroristické útoky v Paříži, tito občané představují velkou hrozbu. V Bruselu proto v pátek zástupci členských států EU včetně ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (EU) řešili postihy pro ty, kdo se vydají pomáhat ISIS.

Organizace nebo financování cest dalších osob například do teroristických výcvikových táborů by mělo být v Evropské unii trestným činem. Nad textem návrhu příslušné směrnice, která kriminalizuje i některé další „přípravné“ kroky před teroristickými útoky, našly v pátek shodu členské země EU.

Evropský komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos doufá, že návrh stejně rychle podpoří také Evropský parlament.

„Je to okamžitá a rychlá reakce. Po posledních pařížských útocích jsme se domluvili, že je potřeba reagovat co nejrychleji,“ řekl novinářům český ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Postih by podle něj měl nově hrozit například i za rozsáhlé internetové útoky proti státní infrastruktuře.

Podle eurokomisaře Avramopulose uzavírají návrhy existující mezery v evropském trestním rámci a zajistí kriminalizaci určitých aktivit i společnou „unijní“ definici toho, co všechno lze chápat jako teroristický čin.

„Doufám, že Evropský parlament bude stejně rychlý jako členské země. Nelze ztrácet čas,“ podotkl Avramopulos. Trestná tak bude samotná cesta do výcvikového tábora, ale také její financování či organizování pro druhé.

EU tak reaguje na fenomén „zahraničních bojovníků“, tedy občanů zemí EU, kteří se s výcvikem či přímo s bojovými zkušenostmi vracejí třeba z území ovládaného organizací Islámský stát (IS) zpět do Evropy.

Šéf Europolu Rob Wainwright letos uvedl, že do EU se takto vrátilo 3000 až 5000 lidí. Zpřísnění pravidel se bude týkat rovněž těch, kdo pro teroristické účely poskytují zázemí či peníze. Zpřísnit pravidla se U-nie rozhodla po teroristických útocích v Paříži v listopadu loňského roku.

frantaklika ( 11. března 2016 20:43 )

nějakou činnost přece eurokomisař musí vykázat, příště navrátilcům zakážou chodit na diskotéky nebo do kina.

hackoff ( 11. března 2016 17:56 )

 podle me uz to davno trestnym cinem je. nechapu, proc se musej vymejslet stale nove a nove trestne ciny, kdyz by slo odsuzovat provinilce za ty obecne. jako staceni tachometru nemusi byt trestny cin. je to proste podvod, kdy si navysujete cenu vozu a podvadite kupujiciho. stejne tak vycvik u teroristu je sam o sobe teroristickym cinem a basta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa