Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Francouzi chtějí Abdeslama trestat za pařížský teror, ten se vydání brání

Autor: bru/ČTK - 
19. března 2016
15:49

Francie se připravuje na soud se spolupachatelem loňských teroristických útoků v Paříži Salahem Abdeslamem, který byl dopaden v pátek na bruselském předměstí. Islamista, který při páteční razii v Belgii utrpěl lehké zranění nohy a byl dnes po ošetření propuštěn z nemocnice, se vydání do Francie ale brání, uvedla agentura AFP. Muž je nyní po zatčení držen v dočasné vazbě.

S belgickou justicí spolupracuje,“ sdělil médiím Abdeslamův právní zástupce Sven Mary. Podle něho Francie v rámci evropského zatýkacího rozkazu požádala o jeho vydání. „Už vám dopředu mohu říci, že odmítneme vydání do Francie,“ sdělil advokát.

O Abdeslamově vydání musí formálně rozhodnout belgická justice. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dal najevo, že Paříž očekává, že jí bude radikál vydán. „Salah Abdeslam se musí zodpovídat za své činy před francouzskou justicí,“ upozornil Cazeneuve.

Podle Cazeneuvea představuje zatčení Abdeslama tvrdý úder proti teroristické organizaci Islámský stát v Evropě. „Operace z uplynulého týdne pomohly zneškodnit několik jedinců, kteří projevili extrémní nebezpečnost a neochvějné odhodlání,“ řekl francouzský ministr po zasedání obranné rady státu v Elysejském paláci pod vedením prezidenta Françoise Hollandea.

Takhle zadrželi v Bruselu spolupachatele krvavých útoků v Paříži, podívejte se na video:

Video Zásah Belgické policie: Je v poutech přímo hledaný Abdeslam? - Reuters
Video se připravuje ...

Abdeslama, který byl dopaden po čtyřech měsících policejního pátrání, nyní čekají výslechy a procedura, která by měla skončit jeho vydáním do Francie. U výslechů budou pravděpodobně přítomni jak belgičtí, tak francouzští vyšetřovatelé a Abdeslamův advokát, napsala agentura AP. Podle agentury AFP by díky evropskému zatykači měla být vydávací procedura rychlejší a vydání jistější než v případě standardního mezinárodního postupu.

Policie Abdeslama zatkla při akci v bruselské čtvrti Molenbeek společně s dalšími čtyřmi lidmi, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala. Na jeho stopu se dostala po úterní přestřelce mezi policií a neznámými útočníky, po níž policisté našli v bytě na bruselském předměstí otisk Abdeslamova prstu.

Dva podezřelí teroristé opustili nemocnici Saint-Pierre. Bravo a díky celému personálu a policejním složkám,“ napsal na twitteru bruselský starosta Yvan Mayeur. Kromě Abdeslama, který je považován za jediného přeživšího přímého účastníka krvavých pařížských atentátů ze 13. listopadu, byl do nemocnice převezen ještě jeden z pěti zatčených, který byl zraněn.

pekaaaros ( 19. března 2016 17:01 )

jestli ho zavřou ve Francii, tak tam dostane ochranku, měkkou postel, teplou sprchu a korán na modlení. Dále mu bude poskytnut psycholog, kuchař i knihovník. Za rok a půl dostane právo na vycházky, bude dostávat prostor prezentovat své názory v médiích a když prostřednictívm TV vyzve všechny muslimy k Džihádu, tak mu to s radostí odvysílají, protože sledovanost!! To ten Amík v KLDR jak fásl 15 let tvrdých prací za strženej plakát bude trpět mnohem víc. Ať žije pseudohumanita !!!

pekaaaros ( 19. března 2016 16:48 )

ha . mně stačilo, když jsem viděl toho Breivika hajlovat u soudu a všichni na něj koukali a ještě mu dopřáli měkkou židli. Urážka celýmu lidstvu? Ale kde že. Jenom pseudopráva vězňů. V nezdegenerované společnosti by ho okamžitě někdo ze soudní stráže popravil za hajlování. Ale to se přece nesmí! Takže i tenhle mistr má právo na obhájce. Má právo na sebeprosazení u soudu. Normálně by měl dostat kulku do týla a všichni, co ho kryli taky. Takhle by se to normálně dřív dělalo. Bohužel dnes jsme asi nějak chytřejší a pokrokovější a chováme se díky tomu tak, že zaostáváme a zaostáváme.

rockyshowman ( 19. března 2016 16:43 )

Tomu se nic nestane, čmoudi unesou nějakého frantíka a vymění jej za tuto bestii. Pro názorný příklad nemusíme jít daleko. Nejlíp dát jej k dispozici pozůstalým a poškozeným. Aby však nemohl utéci, tak napřed mu prostřelit kolena, a to nejsem surovec. Takový kripl nemá nárok na život. To je dobře, v naší demokracii by již byl za horama chudáček ve válce zrozený.

Zobrazit celou diskusi