Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela bývalá první dáma Spojených států. Nancy Reaganové bylo 94 let

Autor: ČTK, tmp - 
6. března 2016
21:10

Ve věku 94 let zemřela bývalá první dáma Spojených států Nancy Reaganová. Bývalá herečka, později ovšem považovaná za jednu z nejvlivnějších prvních dam Ameriky, byla delší dobu nemocná. Joanne Drakeová z knihovny Ronalda Reagana uvedla, že Nancy zemřela doma v kalifornském Bel-Air na selhání srdce. Bezprostředně po oznámení její smrti se začaly scházet kondolence z celých Spojených států i ze zahraničí.

Nancy byla herečkou, než potkala svého budoucího manžela Ronalda Reagana, kterého si vzala v roce 1952. Reagan byl americkým prezidentem v letech 1981 až 1989, zemřel v roce 2004 po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou.

Soustrast pozůstalým vyjádřil jako jeden z prvních současný americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Nancy Reaganová podle nich od základů změnila úlohu první dámy a stala se silnou podporovatelkou výzkumu léčby Alzheimerovy choroby.

"Nancy Reaganová kdysi napsala, že nic nemůže připravit na život v Bílém domě," připomněli Obamovi ve společném prohlášení. "Měla samozřejmě pravdu. Ale my jsme měli náskok, protože jsem měli štěstí, že jsme mohli těžit z jejího hrdého příkladu a jejích laskavých a šlechetných rad."

Zanechala na světě otisk

Smutek nad smrtí Nancy Reaganové vyjádřil také bývalý prezident George Bush mladší s manželkou, jeho rodiče George a Barbara Bushovi a někdejší prezident Jimmy Carter. Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger ji označil za svoji hrdinku. "Vykonávala funkci první dámy s neuvěřitelnou silou, na úrovni a s grácií a nechala ve světě svůj otisk. Teď už je se svým Ronniem, ale těm z nás, které tady zanechala, bude nesmírně chybět," dodal Schwarzenegger.

"Nancy Reaganová, manželka skutečně velkého prezidenta, byla úžasná žena. Bude nám chybět!" napsal republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. Jeho konkurent Ted Cruz dodal, že na Reaganovou se bude vzpomínat díky její hluboké vášni pro národ a lásce k manželovi.

Stála při svém muži

Nancy byla známá jako velká ochránkyně svého manžela, a to jak v politickém, tak v osobním životě. Média často citovala z jejího oficiálního životopisu slova: "můj skutečný života začal, až když jsem se vdala za svého manžela". V roce 2004, když Reagan zemřel, mohl svět vidět Nancy Reaganovou, jak se v slzách sklání nad manželovou rakví, aby se s ním naposledy rozloučila.

Reaganová byla rovněž manželovou politickou partnerkou a poradkyní a je označována za jednu z nejvlivnějších prvních dam Ameriky, spolu s manželkami Franklina Roosevelta, Woodrowa Wilsona a Billa Clintona. Jejím mediálně nejznámějším projektem ve funkci první dámy byla protidrogová kampaň "Just Say No", této oblasti se věnovala i po skončení manželova funkčního období. Později také podporovala výzkum léčby Alzheimerovy choroby, na kterou Reagan zemřel.

Reaganová se narodila jako Anne Frances Robbinsová, její rodiče se však brzy rozešli a matka se vdala za Loyala Davise, který ji adoptoval. Jako herečka pak přijala umělecké jméno Nancy Davisová. V letech 1949 až 1956 natočila 11 filmů.

Nancy měla se svým manželem dvě děti, starší dceru Patricii Ann a syna Ronalda Prescotta. Reagan měl z prvního manželství s Jane Wymanovou ještě dvě děti, Michaela a Maureen.

bobisz ( 6. března 2016 19:47 )

Teda já na prvním obrázku vidím Margaret Thatcher ...

kiwi65 ( 6. března 2016 18:08 )

 Všichni máme daný svůj čas.Tak to zas USáci asi budou hledat nějakou bezbranou oběť a vyprovokujou někde válku.Uřčitě to byl terorismus,jinak by se dožila minimálně 200 let.

Zobrazit celou diskusi