Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš „volí“ Trumpa, Sobotka Clintonovou. U Čechů má ale šanci i Superman

  • Autor: val - 
    3. 3. 2016
    15:25

    Boj o nominaci do amerických prezidentských voleb graduje a takzvané „superúterý“ jasně ovládli Hillary Clintonová za demokraty a Donald Trump za republikány. Co na ně říkají čeští politici a politologové? Blesk.cz je oslovil s otázkou, kterého z adeptů by nejraději viděli v čele USA. Padala i jména jako Superman nebo Ronald Reagan. 

  • 1.Členové vlády

    Bohuslav Sobotka (ČSSD)

    Bohuslav Sobotka (ČSSD) se jako levicový premiér přiklonil k demokratům. „Kdybych mohl hlasovat, volil bych demokrata, spíše Clintonovou než Sanderse,“ uvedl pro Blesk.cz.

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

     

    Andrej Babiš (ANO)

    Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se přiklonil k republikánovi Donaldu Trumpovi„V některých tématech se mi líbí Donald Trump, což se asi dalo čekat. Má jasné řešení pro otázku migrace, je to byznysman, který nežije z politiky, ale ze svých vlastně vydělaných peněz. Jeho rétorika je často nekorektní, ale to ta moje taky. Tak nějak mu rozumím víc než třeba paní Clintonové,“ uvedl na dotaz Blesk.cz. 

     

    Ideálním kandidátem by pro něj byl Michael Bloomberg. „Kandidaturu stále zvažuje bývalý úspěšný starosta New Yorku a miliardář Michael Bloomberg, to by byl asi můj favorit. Člověk, který jednoznačně prokázal, že dokáže být neuvěřitelně úspěšný jak ve státní, tak i komerční sféře. To by byl podle mě lídr, kterého USA potřebují. Když jsem se s ním při své cestě po USA potkal, neuvěřitelně na mě zapůsobil. Z hlavních favoritů Trump–Clintonová bych si vybral spíš některé názory a pohledy na řešení situace.“

    Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) | Ladislav Křivan

     

    Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

    Vicepremiér Pavel Bělobrádek na dotaz, koho by rád viděl v čele USA, jmenoval bývalého amerického prezidenta z řad republikánů Ronalda Reagana. Ten však zemřel před více než deseti lety.

    Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) | Blesk – Zbyněk Pecák

     

    Jiří Dienstbier (ČSSD)

    „Oba demokratičtí kandidáti by byli výhrou pro USA i pro svět při srovnání s bídností předváděnou v republikánských primárkách,“ odpověděl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

    Ministr Jiří Dienstbier Ministr Jiří Dienstbier | Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 2.Poslanci, senátoři, regionální politici

    Jan Hamáček (ČSSD)

    Předseda sněmovny Jan Hamáček fandí stejně jako jeho stranický šéf a premiér demokratům. „Byl bych rád, kdyby dalším prezidentem byl nominant Demokratické strany. Názorově je mi bližší Bernie Sanders, nicméně favoritem je spíše Hillary Clintonová, která je velmi zkušenou političkou a určitě by byla i dobrou prezidentkou,“ uvedl pro Blesk.cz.

    Předseda sněmovny Jan Hamáček Předseda sněmovny Jan Hamáček | ČT a archiv

     

    Helena Langšádlová (TOP 09)

    Naopak místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová se přiklonila na stranu republikánů. „Já bych si přála Johna Kasicha, který má české kořeny, je to rozumný republikán a bylo by to dobré pro vztahy se zeměmi střední Evropy. Možné zvolení některých extrémních kandidátů z obou stran mě děsí, mělo by tragické dopady i pro země evropské,“ uvedla.

    Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová | Blesk / Tomáš Vrbenský

     

    Petr Fiala (ODS)

    Předseda ODS a politolog Petr Fiala se rovněž vyslovil pro republikána, přičemž zkritizoval stávajícího prezidenta Spojených států. „Rozhodně si přeji vítězství republikánského kandidáta! Svobodný svět potřebuje, aby USA nepokračovaly v nebezpečné politice prezidenta Obamy. Koho si američtí voliči vyberou, je ale samozřejmě jen na nich,“ řekl.

    Šéf ODS Petr Fiala Šéf ODS Petr Fiala | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

     

    Jiří Dolejš (KSČM)

    Místopředseda komunistů Jiří Dolejš by volil Bernieho Sanderse, ale raději než republikány by měl za americkou prezidentku i Hillary Clintonovou. „Z pohledu zleva je nejbližší Bernie Sanders, oproti republikánskému kandidátu může být Clintonová menší zlo,“ prohlásil.

    Místopředseda KSČM Jiří Dolejš Místopředseda KSČM Jiří Dolejš | Blesk / Zbyněk Pecák

     

    Martin Komárek (ANO)

    Poslanec hnutí ANO Martin Komárek si vzal na pomoc komiksové hrdiny. „Rozhodne americký lid. Mně by se líbil Ironman nebo Superman vzhledem k jejich možnostem řešit světové krize,“ vyjádřil se pro Blesk.cz.

    Martin Komárek je poslancem za Babišovo hnutí ANO. Martin Komárek je poslancem za Babišovo hnutí ANO. | ČTK

     

    Petr Gazdík (STAN)

    Zastupující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík si mezi největšími jmény nevybral. „Výběr mezi Trumpem a Clintonovou je jako vybírat mezi Babišem a Sobotkou. Upřednostnil bych jiného kandidáta. Naštěstí si mezi kandidáty USA vybírat nemusím,“ uvedl.

     

    Pověřený předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík Pověřený předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík | ČTK

     

    Jan Chvojka (ČSSD)

    Poslanec za ČSSD Jan Chvojka se připojil ke svým spolustraníkům. „Jako sociální demokrat samozřejmě fandím kandidátovi levicové Demokratické strany. Co se týče jmen, tak se zdá, že největší šanci má Hillary Clintonová nebo Bernie Sanders. Pokud bych si mezi nimi měl vybrat, tak bych volil Bernieho Sanderse. Je to autentický politik se zajímavou historií. Hillary Clintonová mi přijde jako prázdná nádoba, která těží ze svého jména,“ řekl.

    Jan Chvojka (ČSSD), poslanec Jan Chvojka (ČSSD), poslanec | D. Kundrát, M. Hykl, Profifi media.cz, archiv

     

    Miloslava Vostrá (KSČM)

    „Ze stávajících dvou kandidátů je mi bližší demokratka Clintonová,“ reagovala místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

    Miloslava Vostrá, místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá, místopředsedkyně KSČM | Foto: Ladislav Křivan

     

    Jan Veleba (SPO)

    Předseda Strany práv občanů (dříve Zemanovci) Jan Veleba se přiklonil k Donaldu Trumpovi. „Přišel čas změnit neúspěšnou rutinní politiku USA,“ okomentoval svůj výběr.

    Šéf SPO Jan Veleba Šéf SPO Jan Veleba | ČTK

     

    Lenka Teska Arnoštová (ČSSD)

    Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová se více kloní ke Clintonové. „V tuto chvíli, kdy se schyluje k očekávanému souboji mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem, bych USA přála první ženu prezidentku. Je to ale z mé strany spíše ‚protestní hlas‘, jelikož se nemohu ztotožnit s radikálními názory Donalda Trumpa,“ uvedla pro Blesk.cz.

    Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová | Blesk - Ladislav Křivan

     

    Matěj Stropnický (SZ)

    Matěj Stropnický se postavil na stranu jednoho z demokratických kandidátů. „Určitě bych volil Bernieho Sanderse,“ uvedl.

    Šéf Strany zelených Matěj Stropnický Šéf Strany zelených Matěj Stropnický | ČTK

     

     

    Marek Černoch (Úsvit)

    „Pokud bych měl vybírat jen ze dvou nejžhavějších kandidátů, pak spíš Donald Trump. V jeho prospěch hovoří vůdčí schopnosti, vlastenectví a odvaha k razantním krokům a přímočarost. Určitě by však potřeboval politické a mezinárodní zkušenosti Hillary Clintonové,“ vzkázal předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

    Marek Černoch, předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch, předseda poslanců Úsvitu | Foto Blesk – Ladislav Křivan, herminapress.cz

     

    Radmila Kleslová (ANO)

    Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO a exstarostka Prahy 10 Radmila Kleslová by uvítala v čele Spojených států Hillary Clintonovou. „Z adeptů, kteří mají šanci, bych vybrala Hillary Clintonovou. Zejména proto, že již prošla mnoha významnými politickými i exekutivními pozicemi a je to žena. Věřím, že žena v této pozici může být pozitivní změna.“

    Bývalá místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová Bývalá místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová | Blesk - Martin Sekanina

  • 3.Evropští politici

    Věra Jourová (ANO)

    Eurokomisařka Věra Jourová by rovněž ráda viděla ve funkci hlavy státu ženu. „Pro mě jasně Hillary,“ odpověděla pro Blesk.cz.

    Eurokomisařka Věra Jourová Eurokomisařka Věra Jourová | ČTK

     

    Luděk Niedermayer (TOP 09)

    „Pokud by byla volba mezi Trumpem a Clintonovou, tak jednoznačně Clintonovou. Pokud by se rozhodl kandidovat Michael Bloomberg, váhal bych mezi nimi. Oba by myslím byli dobří prezidenti,“ reagoval europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer.

    Europoslanec Luděk Niedermayer (vlevo) Europoslanec Luděk Niedermayer (vlevo) | Facebook

     

    Kateřina Konečná (KSČM)

    Europoslankyně Kateřina Konečná se přiklonila na stranu demokrata Sanderse. „Osobně bych preferovala Bernieho Sanderse. Domnívám se, že všichni ostatní kandidáti chtějí změnit svět, ale pouze Sanders chce změnit Ameriku, protože si je vědom problémů, které země má,“ řekla.

    Europoslankyně Kateřina Konečná Europoslankyně Kateřina Konečná | Foto Blesk - Martin Hurda

     

  • 4.Politologové

    Lukáš Jelínek

    „K sblížení Evropy a USA by svým programem a étosem nejvíc přispěl Bernie Sanders. Přesto bych volil takticky, průchodnější adeptku Hillary Clintonovou, byť s ní hrozí opakování dřívějších chyb,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek.  

    Politolog Lukáš Jelínek Politolog Lukáš Jelínek | ČTK/Čejka Jaromír

     

    Jan Herzmann

    „Snažím se být analytikem českého veřejného mínění, proto svoje osobní názory spíše upozaďuji. Kdyby vaše otázka zněla, kdo by podle mého mínění vyhrál u české veřejnosti, odpověděl bych Donald Trump,“ reagoval sociolog Jan Herzmann, který zkoumá vztahy veřejnosti k politickým otázkám.

    Politický analytik Jan Herzmann Politický analytik Jan Herzmann | ČTK/Volfík René

rumungro ( 3. března 2016 20:32 )

Jedině Trump s Putinem dokáží zkrotit americký byznys s válkami. Proti Trumpovi jdou už i jeho straníci svázaní s vojenskoprůmyslovými korporacemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa