Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Video s plačící uprchlicí má po Merkelové i Clintonová. Jako přes kopírák

Autor: mb - 
19. února 2016
11:30

Buď je to velká náhoda, a nebo pokus získat si hispánské voliče kopírováním německé kancléřky Angely Merkelové (61). Hillary Clintonová (68), demokratická kandidátka na post prezidenta USA, ve videoklipu ze své kampaně utěšuje plačící holčičku z rodiny uprchlíků úplně stejně, jako loni utěšovala Angela Merkelová dívku z Palestiny. Jenže Merkelová jednala spontánně, u Hillary Clintonové se možná jedná o chladný kalkul. Americké video je až příliš podobné německému vzoru.

Volební tým Hillary Clintonové zveřejnil klip s názvem „Brave“ (Statečný), který cílí na hispánské voliče a útočí rovnou na jejich emoce. V krátkém snímku je vidět malá hispánská holčička, která říká, že její rodiče dostali dopis nařizující deportaci a při těchto slovech propukne v pláč.

Hillary jakoby na tento okamžik čekala a ihned zareaguje. „Pojď sem, pojď ke mně,“ říká kandidátka na prezidenta USA. Malou holčičku obejme, nadechne se a spustí: „Udělám vše proto, aby ses nemusela bát, aby sis nedělala starosti o to, co bude s tvou mámou, tátou nebo jiným členem rodiny,“ říká Clintonová a dívenka jako zázrakem přestane plakat. Exministryně zahraničí pokračuje: „Uděláme dohodu – už si nedělej starosti, místo toho si je budu dělat já. Platí? Udělám, vše co budu moci, abych pomohla, O.K.?“ Následuje dojemné objetí, kamera zabírá ženy, které si utírají slzy, a obecenstvo tleská.

Emoce až poté, co novináři opustili místnost

Klip vznikl při debatě v Las Vegas 14. února, tedy na Valentýna. Podle amerických médií se vše odehrálo poté, co novináři opustili místnost, a Hillary odpovídala na otázky z publika. Není zcela jasné, zda šlo o spontánní reakci dívenky a klip byl následně využit pro účely kampaně, nebo šlo o předem připravenou akci. Blesk.cz kontaktoval tiskové oddělení volebního týmu Hillary Clintonové, na odpověď ale zatím čekáme.

Reakce Hillary Clintonové a Angely Merkelové byly přeci jen v něčem odlišné – v přísnosti. Německá kancléřka v létě 2015, kdy vrcholila uprchlická krize, spontánně utěšila plačící dívku imigrantů, která též projevila obavy, že bude muset ze země odjet. K malé Palestince přikročila, začala ji hladit a utěšovat: „Vím, že je to pro tebe těžké, ale těžké je to i pro mnoho mnoho lidí, kteří se nacházejí ve stejné situaci.“

Dívka ale plakala dál. Merkelová v debatě sdělila, že ne všichni imigranti budou moci v Německu zůstat. To Clintonová ve svém klipu chválí hispánskou dívku se slovy: „Jsi velmi statečná a musíš být statečná i kvůli svým rodičům, protože oni chtějí, abys byla šťastná.“

Byla plačící dívka skvělou herečkou? Nebo je podobnost se situací Merkelové a mladé Palestinky čistě náhodná? Buď jak buď, Hillary Clintonová zoufale potřebuje v sobotních primárkách v Nevadě získat hlasy hispánských voličů. Poslední průzkumy mezi demokratickými voliči ukazují, že její rival Bernie Sanders (74) má prakticky stejnou podporu jako ona.

Klip s plačící dívkou též pomáhá zjemnit image Hillary, která je některými voliči vnímána jako cynická politička prahnoucí po moci a spoléhající na podporu vlivných sponzorů, aniž by znala problémy „obyčejných“ lidí.