Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hladomor v Madáji má dalších šestnáct obětí. Desítky Syřanů bojují o život

Autor: sou - 
2. února 2016
18:17

Od lednového příjezdu humanitárního konvoje do města Madája zemřelo dalších 16 lidí na podvýživu. Navíc stav 33 obyvatel je velice vážný. Podle Lékařů bez hranic koalice vedená syrskou vládou brání tomu, aby byly do města doručeny dodávky lékařských prostředků nutných k záchraně životů. 

„Je naprosto nepřijatelné, aby lidé nadále umírali hlady. A rovněž aby pacienti v kritickém stavu zůstávali ve městě, ačkoliv měli být evakuováni už před několika týdny,“ říká ředitel operací Lékařů bez hranic Brice de le Vingne.

Madája byla nejdřív v loňském létě ostřelovaná a v zimě zesílilo její obléhání. Masivní omezení humanitární pomoci podle organizace znamená, že ve městě není dostupný ani základní zdravotnický materiál, jako je například dostatek terapeutické stravy pro léčbu nejvážnějších případů podvýživy.

V dvacetitisícovém městě je přitom přes 300 případů podvýživy. U deseti procent se jedná o velice vážný stav, kdy lidem hrozí smrt, pokud se jim nedostane okamžité a efektivní léčby. „Je nezbytné, aby byla v Madáji okamžitě umožněna permanentní a nezávislá zdravotní péče. Očekáváme totiž, že se zdravotní situace ještě zhorší, jelikož přístup obyvatel města ke zdravotní péči zůstává nesmírně omezený,“ upozorňuje Brice de le Vingne.

Vězněny jsou až dva miliony lidí

Podobné blokády probíhají po celé Sýrii. Podle odhadů mohou být takto uvězněny až dva miliony lidí. Podílí se na nich nejen syrská vládní koalice, ale i opoziční skupiny. V mnoha místech neexistuje možnost zdravotnické evakuace. Na kontrolních stanovištích bývá opakovaně bráněno i průjezdu aut se zdravotnických materiálem, léky nebo terapeutickou výživou.

Zdravotníci, které Lékaři bez hranic podporují, nyní hlásí případy podvýživy také z dalších míst Sýrie, včetně města Muadamíja, jež leží jihozápadně od Damašku. „Válčící strany, které využívají strategie obléhání, musí ihned povolit přístup zdravotní a humanitární pomoci, jak jim ukládá Mezinárodní humanitární právo. To zahrnuje povolení zdravotnických evakuací z těchto oblastí,“ dodal Brice de le Vingne.

Oproti dalším místům, která jsou v obležení, je ale situace v Madáji horší i proto, že ve městě nejsou žádní lékaři. 

fotrpjotr ( 3. února 2016 05:17 )

Proč tam amici namísto zbraní neposílají potraviny.

rumungro ( 2. února 2016 21:19 )

Takže je potřeba dovézt humanitární pomoc banditům držící městské obyvatele jako rukojmí?!To není řešení,to je jen výkrm budoucí oficiální opozice.

Zobrazit celou diskusi