Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Marmeládová královna o smrti slavného šéfkuchaře: Z úspěchu se můžete zbláznit

Autor: ljš - 
2. února 2016
06:14

Sama je ve svém oboru nejlepší na světě, a tak ví, o čem mluví. Marmeládařka Blanka Milfaitová se na Facebooku vyjádřila k úmrtí nejlepšího kuchaře světa Benoita Violiera (†44), který v neděli spáchal sebevraždu. Pohybovat se na vrcholu je podle ní velmi zrádné.

„Takhle to je, když se jeden včas nezastaví. Být v čemkoliv v průměru, člověk funguje, dře, konkuruje a bojuje dennodenně s těmi ostatními. Maká a nemá čas na blbosti. Být ale na vrcholu, světovém vrcholu, je velmi nebezpečné. To se jeden těch ostatních může začít také bát, může se prostě… pomást z toho, že by na tom vrcholu jednou také být nemusel,“ napsala ke zprávě o Violierově úmrtí na svém Facebooku Milfaitová.

Ta je přitom trojnásobnou držitelkou zlaté medaile ze soutěže o nejlepší marmeládu na světě a dobroty z její šumavské manufaktury snídá i britská královna. Přesto se sympatická nastávající maminka snaží zůstat nohama na zemi a úspěchem se neopájí a nestresuje.

To se bohužel nepodařilo slavnému šéfkuchaři, kterého tlak michelinských hvězd dohnal až k rozhodnutí vzít si život. „Ti lidé jsou nemocní, nepochopili, že život není o výsluní, není o světlech ramp či moci pramenící z popularity. Vůbec už není o honu za úspěchem. To přece nemá s radostí ze života nic společného. Život je… je jen a prostě… o životě. V něm jsi jednou nahoře, jednou dole. A tak je to správné. Umět žít se musí jak tam, tak tam. Platí, že kdo se umí včas zastavit a otočit, ten vyhraje a může žít dál… svůj vlastní život,“ myslí si Milfaitová, která nyní na Sicílii, kam s rodinou odjela v prosinci ze šumavského Srní, očekává narození druhé dcery. 

Čtyřiačtyřicetiletý Violier vedl Restaurant de l'Hotel de Ville, který v prosinci dosáhl tří michelinských hvězd. Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli pozdě odpoledne v jeho bytě v Crissieru. Policie v prohlášení upřesnila, že se Violier zřejmě zastřelil. Vyšetřování okolností jeho smrti nadále probíhá. Zpráva ale vyvolala v kulinářském světě značné pozdvižení. Violierovi kolegové zejména ve Francii vyjádřili šok a zároveň soustrast jeho manželce a synovi.

charles009 ( 2. února 2016 08:10 )

sympatanda a nema nas..s.rano v kebuli

Zobrazit celou diskusi