Nejlepší šéfkuchař na světě se zastřelil: Zřejmě neunesl stres v práci

Autor: lm - 
1. února 2016
09:16

Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, byl v neděli nalezen doma mrtvý. Jak s odvoláním na policii informovala agentura AFP, patrně spáchal sebevraždu.

Čtyřiačtyřicetiletý Violier vedl Restaurant de l'Hotel de Ville. Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli pozdě odpoledne v jeho bytě v Crissieru. Policie v prohlášení upřesnila, že se Violier zřejmě zastřelil. Vyšetřování okolností jeho smrti nadále probíhá.

Podle švýcarského zpravodajského serveru 24 Heures se měl Violier dnes v Paříži zúčastnit slavnostního zveřejnění nového vydání michelinského gastronomického průvodce.

Restaurant de l’Hotel de Ville, který má tři michelinské hvězdičky, byl v prosinci loňského roku korunován nejlepší restaurací na světě ve francouzském žebříčku La Liste, který sestavil pořadí 1000 podniků ve 48 zemích. Seznam připravuje francouzské ministerstvo zahraničí a je jeho reakcí na britský žebříček 50 nejlepších restaurací světa.

Violier převzal restauraci s manželkou Brigitte v roce 2012 poté, co odešel na odpočinek jeho mentor Philippe Rochat – další z velikánů francouzské kuchyně. Rochat zemřel v loňském roce v důsledku onemocnění, které si uhnal cyklistikou.

Po zveřejnění prvního místa jeho restaurace Violier prohlásil: "Je to úžasné, je to pro nás výjimečné. Tohle umístění bude náš tým ještě více motivovat."

Violier není prvním slavným šéfkuchařem, který ukončil život vlastní rukou. Jakkoli se o příčině jeho sebevraždy dá zatím pouze spekulovat, analytici v této souvislosti připomínají tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

Tento faktor byl zmiňován především v roce 2003, kdy spáchal sebevraždu brilantní francouzský kuchař Bertrand Loiseau, který se zastřelil ranou z lovecké zbraně do úst. Tehdy se ve Francii rozproudila debata o roli gastronomických průvodců a kulinárních kritiků. Dvaapadesátiletý Loiseau, který špičkovému vaření zasvětil život, se údajně děsil možnosti pohoršit si v hodnocení prestižních gastronomických publikací.

A rozhodně nebyl sám, kdo podlehl Damoklovu meči v podobě nesmlouvavého hodnocení své práce; například největší pařížský expert na zvěřinu Gérard Besson odnesl ztrátu michelinovské hvězdičky infarktem.

tgbg ( 1. února 2016 18:27 )

To náš ožungr Milouš žádný stres z práce nemá a nikdy neměl. Nikdy totiž nic pořádného nedělal. Proto asi mluví o tom, že se nepohodlní hlupáci mají odstranit kalašnikovem.

moiaza ( 1. února 2016 11:08 )

 Naprostá hloupost. Nejlepším kuchařem na světě je hlad!

rumungro ( 1. února 2016 10:34 )

Odejít v nejlepším,to chce odvahu.// Sobotko,ty už to taky dál nedotáhneš!

tosto ( 1. února 2016 10:21 )

až jsem se lekl, že to byl ANO , šéfe

Zobrazit celou diskusi