Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt slavného šéfkuchaře: Zabily ho michelinské hvězdy

Autor: shp - 
1. února 2016
14:03

Měl ženu a syna, byl považován za nejlepšího šéfkuchaře světa, ale přesto si sáhl na život. Benoît Violier (†44) se zastřelil a všichni si šuškají o tom, že nezvládl tlak, který jeho náročná práce přináší. Francouzsko-švýcarského mága z kuchyně stály michelinské hvězdy život.

Violierova restaurace Restaurant de l'Hotel de Ville byla vyhlášena loni v prosinci nejlepší na světě a pyšní se třemi michelinskými hvězdami. Šéfkuchař se snažil udržet její vysokou laťku. Podle všeho nápor a stres neudržel a prohnal si hlavou kulku.

Benoît měl za sebou velký společenský pokrok. Vypracoval se ze syna farmáře k vaření v nejlepší restauraci světa na světové úrovni. Jenže kdo hraje na takové úrovni, tak si sám zahrává. Benoît byl pod velkým tlakem. Když jsem s ním naposledy mluvil v prosinci, cítil jsem, že se změnil,“ řekl Michael Merz, gastronomický expert a blízký přítel zesnulého šéfkuchaře.

Mít dvě michelinské hvězdy znamená, že jste dosáhli na vrchol. Ale tři hvězdy jsou pro každého kuchaře zátěží. Pociťujete tlak na svou dosavadní práci. Navíc to ovlivní soukromý život každého špičkového šéfkuchaře,“ vysvětluje Merz. A podle něj pracovním vytížením život jeho kamaráda velmi trpěl.

Pokud chcete vařit na takové úrovni jako Benoît, prakticky můžete zapomenout na rodinný život a přátele. Kuchař takové kategorie musí být přítomný v restauraci každý den. Benoît trávil s ženou a synem pouze společné obědy,“ dodal Merz. Smrt blízkého ho zasáhla. „Jsem z ní velmi smutný,“ přiznal.

Zobrazit celou diskusi