Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hladomor v Sýrii je válečným zločinem. Komisař OSN kritizoval obléhání měst

Autor: simao, ČTK - 
1. února 2016
20:33

Vyhladovělé město Madája zdaleka není jediné. Celkem 15 měst zůstává v Sýrii obklíčeno a nedostatek jídla v něm stíhá i ženy a děti. Upozornil na to vysoký komisař OSN pro lidská práva, podle kterého je vystavování civilistů hladu „válečný zločin a zločin proti lidskosti“. Představitelé syrské opozice přitom dorazili na schůzku do švýcarské Ženevy, zatímco na sever Sýrie vyrazil pro změnu vyslanec USA pro boj s IS.

Palčivé problémy v zemi, která je pátým rokem sužována občanskou válkou, probíral v pondělí v Ženevě na tiskové konferenci vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Upozornil, že v zemi dochází ke zločinům proti lidskosti. Zařadil k nim mj. vystavování občanů hladu, což je případ několika obléhaných měst.

Do Madáje, kterou obléhá syrské vládní vojsko, syrská vláda pustila humanitární konvoje v lednu. Zemřelo tam hladem několik desítek lidí a podle organizace Lékaři bez hranic tam 320 osob trpí podvýživou. Husajn však uvedl, že v Sýrii je stále obléháno 15 měst.  

Vysoký komisař také prohlásil, že OSN nepočítá s udělením amnestie za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Sýrii. „OSN se řídí principem, který vylučuje amnestii pro osoby podezírané ze spáchání zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů,“ uvedl Husajn. Domnívá se také, že v Sýrii je ve vazbě bez soudu několik „desítek tisíc lidí, kteří musejí být propuštěni“.

OSN také zopakuje žádosti o dodávky potravin a vstup zdravotnických a výživových odborníků do obklíčených měst a vesnic, upozornil mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Jenes Laerke.  

Do Ženevy dorazil i kontroverzní šéf Armády islámu

Syrská opozice v pondělí uvedla, že získala od zahraničních spojenců záruku humanitární pomoci syrským civilistům. V Ženevě to před schůzkou se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou řekl opoziční mluvčí Sálim Muslát.

Podle něj opozice do Ženevy přijela ve snaze vymoci zlepšení životních podmínek Syřanů podle prosincové rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Počítá se v ní s humanitární pomocí, s ukončením obléhání měst a se zastavením útoků na civilisty.

Na podporu opozičních Syřanů vytáhla skupina demonstrantů v Ženevě plakáty se syrským prezidentem Bašárem Asadem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem, na nichž byli označeni jako teroristé.

Syrské rozhovory začaly v pátek, opozice se ale připojila až v neděli, přičemž stále kladla podmínky pro svou účast. V pondělí do Ženevy přicestoval i Muhammad Allúš z kontroverzní Armády islámu (Džajš Islám). Tu podporuje Saúdská Arábie. Vláda Bašára Asada i Moskva však považuje Armádu islámu také za teroristické hnutí. Antipatie jsou tak oboustranné.

Tajná syrská mise vyslance USA pro boj proti IS

Přímo v Sýrii se pak na mezinárodní úrovni řeší i boj proti Islámskému státu (IS). Zamířil tam americký vyslanec pro boj s touto extremistickou organizací Brett McGurk, jehož úkolem je koordinace akcí vojenské koalice vedené USA na Blízkém východě.

O víkendu navštívil kurdské oblasti na severovýchodě Sýrie. V pondělí to podle agentury Reuters uvedli nejmenovaní američtí a kurdští představitelé. Můžeme potvrdit, že zvláštní prezidentský vyslanec Brett McGurk o víkendu podnikl dvoudenní návštěvu severní Sýrie, aby vyhodnotil postup kampaně zaměřené na rozložení a zničení IS,“ citoval Reuters neupřesněného amerického činitele.

McGurkovu cestu potvrdil i jistý představitel syrských Kurdů. Ten řekl, že vyslanec přiletěl helikoptérou na syrskou základnu, která je pod kontrolou kurdských sil. Dodal, že zmíněnou základnu využívají americké vojenské helikoptéry k zásobovacím a podpůrným letům.

santikxauz ( 2. února 2016 07:48 )

Proč komisař OSN nekritizoval USA,když tam dodávali zbraně "umírněné opozici",které se většinou dostali do rukou isis?

kundamerkel ( 2. února 2016 07:09 )

Muslimští psi a jejich placení řiťvylizovači z Plesku! Pozor na tyhle bulvární zaprodane zrádcovske potkany!

kundamerkel ( 2. února 2016 07:06 )

Ať žije Bašár Assad a Vladimír Vladimirovic Putin, jedni z nejlepších politiků světa!!! Všem tzv. "sluníčkářským" zmr.dum a jejich chlebodarcum,americkým teroristům a té prasive zločinecke svi.ni Merkelove -doživotní těžké sibiřské lagry.

rumungro ( 2. února 2016 06:23 )

USA a opozice berou jako zprostředkovatele míru teroristu z IS?! To znamená,že se budou snažit protlačit IS do vedení Sýrie.Op je nositel zkázy lidstva!

Zobrazit celou diskusi