Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sheldon z Teorie velkého třesku by žasl: Urychlovač v CERNu zastavila lasička

Autor: tmp - 
30. dubna 2016
16:00

To by bylo těžké sousto i pro Sheldona Coopera z seriálu Teorie velkého třesku. Jeho oblíbený hadronový urychlovač částic ve švýcarském Cernu je od pátku vyřazen z provozu. Na svědomí ho má lasička, která vnikla do vysokonapěťového transformátoru a způsobila tak zkrat. Zaplatila za to ale životem, informovala BBC.

Incident se odehrál v pátek brzy ráno. Hadronový urychlovač byl zrovna v provozu, když technici zaznamenali „vážné elektrické odchylky“ ve vysokonapěťovém transformátoru. Podle mluvčího CERNu Arnauda Marsolliera se lasička nedostala až do tunelu, ale pouze do elektrických zařízení před ním. I tak to ale stačilo na zkrat, který ochromil celý přístroj.

Mluvčí řekl stanici BBC, že oprava poškození, která způsobila návštěva lasičky, bude trvat několik dní. Lasička svůj střet s 66kV transformátorem nepřežila.

Beze stopy už zmizel pták

Marsollier doplnil, že podobné incidenty nejsou naštěstí dennodenní záležitostí. Rozhodně ale nejsou tolik neobvyklé, jelikož se zařízení zachází na venkově kousek od Ženevy. Například v roce 2009 do urychlovače vletěl pták a musel tak být několik dní mimo provoz. Ostatky ptáka se nikdy nenašly.

„Podobné malé problémy jsou součástí provozu hadronového urychlovače a naši experti jsou zvyklí je odstraňovat,“ dodal Marsollier. Podle vnitropodnikového hlášení byla zničena připojení k transformátoru. „Ne zrovna nejlepší týden po hadronový urychlovač!“ píše se v něm.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi