Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odtajněné plány teroristů: Vystřílet Evropský parlament a zopakovat 11. září

Autor: mb - 
25. ledna 2016
16:41

Francouzské rozvědce unikl seznam cílů, na které by údajně mohli zaútočit teroristé. Na seznamu byla kromě Paříže další významná francouzská města, ale třeba i Evropský parlament. Dokument získala francouzská stanice France 3, na případ upozornil server Echo24.cz.

Mohli by vystřílet Evropský parlament, unést letadlo a narazit do výškových budov v Paříži ve čtvrti La Defense, zaútočit na přístav v Marseille, letiště v Toulouse či rafinerii v Lyonu. Takové varianty budoucích teroristických útoků sestavila francouzská rozvědka na základě zpravodajských informací tajné služby. Jenže analýzu nedokázala udržet v tajnosti – získala ji televizní stanice France 3.

Fikce, či pravda?

Po zveřejnění informací ovšem francouzské ministerstvo vnitra prohlásilo, že se jedná pouze o cvičný dokument. Stanice France 3 s odvoláním na svůj zdroj trvá na tom, že se jedná o opravdovou analýzu a možné vytipované cíle teroristů.

Zatímco pravost dokumentu zůstává nejasná, hrozba teroristických útoků ve Francii je nadále vysoká. Francouzský prezident François Hollande (61) v pondělí potvrdil, že kvůli pokračující hrozbě terorismu hodlá ve Francii prodloužit výjimečný stav. Toto mimořádné opatření bylo v zemi vyhlášeno po listopadových atentátech v Paříži a má končit koncem února. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve (52) krátce před Hollandem sdělil, že bezpečnostní složky loni zmařily 11 útoků, které ve Francii chystali džihádisté.

Nejen Francie, Evropa je v ohrožení

Lepšímu sdílení informací a těsnější spolupráci zemí Evropské unie v boji s terorismem má pomoci protiteroristické středisko Europolu (ECTC), které v pondělí začalo fungovat. Podle ředitele Europolu Roba Wainwrigtha bude centrum také analyzovat aktuální vyšetřování a přispívat ke koordinované unijní reakci na případné budoucí velké teroristické útoky. Organizace Islámský stát (IS) má totiž schopnost vést globální teroristickou kampaň, upozornil Wainwright.

„Budeme v srdci silné evropské reakce na teroristickou hrozbu,“ slíbil šéf Europolu před novináři. Podotkl, že Islámský stát má „bojové kapacity“ k tomu, aby vedl globální kampaň teroristických útoků, zaměřenou ovšem speciálně na cíle v Evropě. Také proto se podle Wainwrighta evropští politici dohodli na posílení schopností unie v boji s terorismem, a poprvé tak vzniklo na tuto oblast speciálně zaměřené středisko.