Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hrozba narůstá. ISIS dokáže sestřelit dopravní letadlo, „oživil“ staré rakety

Autor: zst - 
6. ledna 2016
10:50

Vědci a zbrojaři ve službách Islámského státu posunuli hranice teroristů opět o krok dál. Vyplývá to z videa, které získala britská televize Sky News. Islámský stát podle něj dokáže znovu zprovoznit tisíce starých amerických raket, které mohou sestřelit i dopravní letadlo plné lidí. Navíc teroristé testují také dálkově ovládaná auta, která budou sloužit jako pojízdné bomby.

Raketu, která je schopna poslat k zemi i dopravní letadlo, „oživili“ na videu podle odborníků extremisté z Islámského státu ve městě Rakka. Znovu aktivovat raketu „země-vzduch“, to je velký vědecký pokrok na straně teroristů, tvrdí zpravodaj deníku Independent Kim Sengupta.

„Poté, co USA a Velká Británie vtrhly do Afghánistánu v roce 2001, se objevily obavy, že by rakety Stinger, které Američané dali afghánským mudžahedínům k boji proti ruskému letectvu, mohly být zneužity Tálibánem proti západním mocnostem,“ myslí si Sengupta.

„Nikdy se to nestalo, ale jen proto, že baterie těchto řízených střel mají omezenou dobu skladovatelnosti a Tálibán nebyl schopen tenhle problém obejít. Pokud ale Islámský stát našel způsob, jak tyto baterie vytvořit a vyměnit, tak je to důvod k velkým obavám,“ dodává novinář.

Nahrávku dostala televize Sky News od Syrské svobodné armády, která nedávno zajala jednoho z instruktorů IS. V rukou teroristů jsou aktuálně tisíce dosud z provozu vyřazených střel s přesností zasažení cíle zhruba 99 %. Ty se po zásahu „džihádské technické univerzity“ mohou probudit.

Teroristé testují také auto na dálkové ovládání

Od roku 2014 rostou obavy z toho, k jaké vojenské technice se teroristé vlastně dostali. Ofenzivou v Iráku padly do rukou Islámského státu nejen auta a střelné zbraně, ale i rakety. Teď si navíc začínají extremisté stačit sami.

Vědci ve službách Islámského státu už totiž vyvinuli plně funkční auta na dálkové ovládání, která se mohou stát pojízdnými bombami. Na místě řidičů instalují teroristé figuríny, které vydávají teplo podobně jako člověk. Chtějí se tak vyhnout důmyslným skenerům, které chrání vojenské a vládní budovy na Západě.

Podle odborníků je osmihodinový záznam, který instruktor převážel, zlatým dolem pro tajné služby. Dá se podle něj určit poloha laboratoře a potvrzuje jejich domněnky o tvorbě vlastních zbraní. Ty jsou ale možná mnohem pokročilejší, než agenti předpokládali.

„To instruktorské video bylo stvořeno k předávání informací, pokroku ve výzkumu a vývoji a poskytuje velmi dobrý pohled na to, jak na tom jsou, jaké jsou jejich ambice, a především ukazuje, jak různorodé jsou hrozby, kterým budeme brzy čelit. Proto si myslím, že to je pro tajné služby zlatý důl,“ komentoval nahrávku Chris Hunter, bývalý pyrotechnik speciálního komanda a poradce britské armády.

Jeden z přeběhlíků, dříve člen Islámského státu, britské televizi potvrdil, že tyto výzkumné programy nejsou určeny pro útoky v Sýrii nebo Iráku, ale pro útoky v Evropě s co největším počtem obětí.

XLADI ( 6. ledna 2016 11:24 )

No dopravní letadlo létá v 10 kilometrech a Stinger dostřelí max 5km a ještě to jsou nějaké staré kusy, takže přesnost bude pochybná. Sestřelí tak práškovací letadlo nebo letadlo při vzletu. Pokud se ví kde jsou, není nic snažšího než ukázat bot na mapě a přejet ho kobercovým náletem. Nebo lépe vakuovými bombami.

Zobrazit celou diskusi