Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nový Džihád John v ISIS: Dřív prodával skákací hrady, teď popravuje

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. ledna 2016
10:17

Mužem, který na poslední nahrávce Islámského státu vyhrožuje Velké Británii, je indický Brit Siddhartha Dhar. Tvrdí to britská média, tajné služby zatím nechtějí totožnost potvrdit. Ověřují také pravost nahrávky. Dhar v minulosti prodával nafukovací skákací hrady pro děti, z Británie utekl v listopadu 2014. Byl podezřelý z podpory terorismu, vazbu ale opustil na kauci. Cítil se být nikoliv Britem, ale muslimem.

Před 15 měsíci, poté co byl propuštěn na kauci, utekl Siddhartha Dhar z Velké Británie do Sýrie. Krátce nato napsal elektronickou knihu, ve které píše, že Chalífát vytvořený Islámským státem je jako "plyšový prázdninový rezort". Na 46 stránkách vychvaluje místní kávu, ale také rozmanitost jeho obyvatel.

Propagandistická brožura, která vyšla loni v květnu, má jediný úkol – přilákat nové bojovníky do řad IS. Otec čtyř dětí původem z Londýna v knize mimo jiné píše: "Až sestoupíme do ulic Londýna, Paříže a Washingtonu, ta chuť bude ještě více hořká. Nejen že budeme prolévat vaši krev, ale budeme strhávat vaše sochy, mazat vaši historii, a co pro vás bude nejbolestnější – naverbujeme vaše děti, které pak budou vylepšovat naše jméno a proklínat své předky."

Dnes si Dhar říká Abu Rumajsah a zřejmě jde o muže, který vyhrožuje na zatím posledním propagandistickém videu Británii a označuje jejího premiéra Davida Camerona jako "imbecila". "Britové, vězte, že vaše občanství je pod našima nohama a že Islámský stát, tedy naše země, tady zůstane. Nepřestaneme rozbíjet hranice a jednoho dne vtrhneme i do vaší země," hlásá Rumajsah při popravě pětice údajných britských špehů.

Rumajsah vystupuje ve zveřejněných videích ve funkci, kterou před ním plnil Džihád John, skutečným jménem Mohammed Emwazi, a kterého zabil americký dron loni v listopadu.

Nová loutka islamistů, Siddhartha Dhar, dříve prodávala nafukovací skákací hrady pro děti, pochází z britského městečka Walthamstow a pro policii a britské tajné služby není nikým neznámým. Novinářům dokonce prý už v roce 2014 řekl, že "jsme uprostřed světové války".

Dharova sestra: Pokud je to on, zabiju ho vlastníma rukama

Kvůli podporování terorismu byl na podzim 2014 Dhar zadržen, společně s dalšími osmi lidmi. Původně hinduista byl dokonce několikrát zpovídán předními britskými a americkými médii, například BBC nebo CBS. Jeho hlas a gesta se prý teroristovi z videa velmi podobají. BBC dokonce vytvořila animaci porovnávající oči jejich bývalého respondenta s teroristou na videu.

Jeden z Dharových známých je o totožnosti maskovaného muže přesvědčen. "Vůbec nepochybuji, že je to on. Oči, tvar jeho obličeje nebo jak vyslovuje některá slova, nemůže to být nikdo jiný. Vždy v něm klíčil extremismus, i přesto je šokující, co se z něj stalo," řekl deníku Independent.

Dharova sestra nechce věřit, že muž, který na videu popravil jednoho ze Syřanů, je její bratr. Pokud se ale informace potvrdí, přísahala, že ho "zabije sama". Konika Dharová tvrdí, že se svým bratrem není v kontaktu přes rok.

Scotland Yard zatím totožnost nového Džihád Johna nepotvrdil. Protiteroristické oddělení ale nahrávku prý pečlivě zkoumá.

rumungro ( 5. ledna 2016 11:13 )

Vrať se zpátky,k nám-do multikulti,vše odpuštěno.

abaron ( 5. ledna 2016 10:47 )

skákací hrady ? tak to potom pekne poskočil v kariére .

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud