Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Británii se rozmáhá právo šaría. Proti muslimským soudům brojí ženské spolky

Autor: mb - 
12. ledna 2016
05:55

Organizace bojující za práva žen bijí na poplach, soudy dle muslimského zákona šaría jsou prý v Británii čím dál tím oblíbenější. Muslimské soudy proto chtějí úplně zrušit, dle IKWRO (Íránská a kurdská organizace pro práva žen) by náboženské soudy v Británii neměly vůbec existovat.

„Myslíme si, že soudy dle zákonů šaría jsou diskriminující, znevýhodňují muslimské ženy. Chceme, aby všechny ženy měly možnost obrátit se na světský právní systém,“ říká Nazira Mahmari z IKWRO a jediným možným řešením je dle ní úplné zrušení náboženských soudů. „Chceme dosáhnout úplného zrušení soudů šaría i dalších náboženských soudů,“ tvrdí Mahmari. Postavení ženy a muže není v islámu rovnocenné a např. svědectví ženy nemá stejnou hodnotu jako svědectví muže.

Šaríu Britové potřebují

Jenže o zrušení šaríatských soudů nechce Khola Hasan z Islámské rady šaría ani slyšet: „Anglické soudy se nezabývají náboženskými sňatky nebo náboženskými rozvody, takže pracujeme paralelně s anglickým právním systémem a jediné, co děláme, je to, že poskytujeme náboženský aspekt tam, kde ho anglické právo neposkytuje.“

První britské soudy řídící se muslimským právem šaría vznikly ve Spojeném království v roce 2007. Jejich pravomoci jsou ovšem značně omezené, rozhodně nemohou nařizovat barbarské tresty jako sekání rukou nebo kamenování, jak je běžné např. v Saúdské Arábii či na území ovládaném Islámským státem. Britské soudy šaría rozhodují „pouze“ v otázkách, jako jsou rodinné spory, rozvod nebo svěření dítěte do péče po rozchodu rodičů.

Odhaduje se, že v Británii působí skoro 90 takových soudů, ale jejich přesný počet není znám. Vláda se zatím k přísnější regulaci, nebo dokonce zrušení existence muslimských soudů staví vlažně. Panují totiž obavy, že by šaríatské soudy fungovaly v početné muslimské komunitě dále, ovšem již bez dozoru úřadů.

V roce 2011 při sčítání lidu vyšlo najevo, že muslimové tvoří v Británii zhruba 5 procent obyvatel, k dispozici mají 1500 mešit. Přitom před pouhými 50 lety, v roce 1961, muslimové činili pouhé 0,11 procent obyvatelstva. V celém Spojeném království bylo 7 mešit. Kritici masivní imigrace ovšem tvrdí, že ani poslední statistiky nejsou přesné a celkový počet muslimů ve společnosti je daleko vyšší.

zednik ( 12. ledna 2016 17:30 )

Německo a Švédsko to už nezvládají. Přesunou je sem, nikdo se nás ptát nebude. Pokud budou chtít zůstat v EU tak si nakonec rádi vyberou i nás. Nějaká kasa je nezajímá, jsou to přeci vzdělaní lékaři a inženýři. A kdo ne , dostane královské dávky.

zednik ( 12. ledna 2016 17:25 )

 Je jen otázka času, kdy budou právo šária uplatňovat v plném rozsahu jako v Saudské Arábii. A je jen otázka času kdy se vše to rozšíří i k nám.

1tigrusenka ( 12. ledna 2016 12:18 )

vstup jim bude povolen jen za podmínky, že každý z nich udělá 15 půllitrů vyškovského ležáku, toho samos.eru

rumungro ( 12. ledna 2016 11:20 )

Máme příklad,jak začínají prorůstat metastáze multi-kulty národem.U nich pro nás skutečně platí to,že každý dobrý skutek musí být náležitě potrestán.

jerry ( 12. ledna 2016 10:51 )

Nebude trvat dlouho a naši zem zaplaví vlna uprchlíků před islámem, původních obyvatel Švédska, Německa nebo Velké Británie.

Zobrazit celou diskusi