Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nemilosrdně jste zabili 400 tisíc lidí,“ útočí Turecko na Bašára Asada

Autor: ČTK, simao - 
29. prosince 2015
12:45

Bašár Asad má spoustu krve na rukou, říká otevřeně turecký prezident Erdogan. Vyjádřil se proti Asadovskému režimu, který podle něj stojí za smrtí 400 tisíc lidí. Erdogan nařkl syrského prezidenta z používání chemických zbraní. Za tvrdou kritikou se patrně skrývá i nesouhlas Turecka s ruskou podporou Asada a rozpory po sestřelení ruského letounu Turky.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý před odletem na oficiální návštěvu Saúdské Arábie obvinil vládu syrského prezidenta Bašára Asada z „nemilosrdného zabití“ 400 000 lidí, uvedla agentura AP.

Erdogan, který má během dvoudenní návštěvy Rijádu jednat s králem Salmánem o situaci v Sýrii a boji proti terorismu, také kritizoval Rusko za podporu Asada. „Nikam se nedostanete, když budete podporovat režim, který nemilosrdně zabil 400 000 nevinných lidí konvenčními a chemickými zbraněmi,“ uvedl Erdogan.

Podle agentury AP mínil nejspíš podporu Moskvy, která se do války v Sýrii přímo zapojila na straně Asadova režimu letos v září. Čtyřletá občanská válka v Sýrii si přitom dosud podle uváděných odhadů Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) vyžádala přes 300 000 obětí a skoro 12 milionů lidí vyhnala ze svých domovů. Z toho přes čtyři miliony za hranice Sýrie.

Do Erdoganovy kritiky se tak promítly chatrné rusko-turecké vztahy, které jsou na bodu mrazu od listopadu, kdy turecké stíhačky sestřelily nad syrsko-tureckou hranicí ruský bombardér. Ankara tvrdí, že stroj narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to popírá, v reakci na incident zavedla protiturecké sankce a obvinila Ankaru z podpory teroristického hnutí Islámský stát (IS).

Konflikt v Sýrii však má více vrstev. Do bojů proti ISIS se zapojují se zbraní v ruce kurdští bojovníci YPG a YPJ, Turecko je však označuje za spojence zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou označuje za teroristy. Problémy s kurdskými separatisty v Turecku přetrvávají především na jihu země, Kurdové však proti oficiální turecké vládě protestovali minulý týden i v Istanbulu.

Erdogan nyní také obvinil země, které podporují syrské kurdské bojovníky, z toho, že „přilévají olej do ohně“. Se saúdským králem by měl diskutovat o krocích protiteroristické koalice, kterou v polovině prosince založilo 34 islámských zemí z Asie, Afriky i z arabského světa, včetně Saúdské Arábie a Turecka. Součástí jednání však má být i turecká snaha snížit svou závislost na Rusku v energetických zdrojích, neboť Turecko v současnosti dováží právě z Ruska asi 50 procent zemního plynu.

marais ( 30. prosince 2015 12:53 )

no právě...a jak to začalo v Sýrii? ...tam si nějaká opozice začala vymahat své požadavky samopaly! mohla by to udělat třeba v zámoří?

rumungro ( 29. prosince 2015 15:20 )

Turek v NATO a Sa úd předseda lidských práv.Ti amíci jsou schopni rozvrátit i sluneční soustavu.

turan ( 29. prosince 2015 15:04 )

Nevieš kto náhodou vyvolal vojnu z kapitalizmom?Nebol to súdruh Lenin ktorý vyzýval na svetovú revolúciu,a súdruh Stalin ktorý zasa reval že vykrútime kapitalistom krky-a kto komu "vykrútil krky " vidíme dnes!

turan ( 29. prosince 2015 15:01 )

Asi 60+85000po výbuchu!A vieš že tí mierumilovní Japonci zavraždili v Číne 35 mil obyvateľov!A keby nebola Atómovka boli by zahynuli ešte cca 2-3 mil civilistov a vojákov?

marais ( 29. prosince 2015 14:09 )

Ano, možná byli zabiti, protože nedodržovali zákony a měli samopaly v ruce! jak může Erdogan kritizovat, když sám zabijí Kurdy, kteří chtějí jen SVŮJ STÁT!

Zobrazit celou diskusi