Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ruský nálet zabil vůdce džihádistů. Terčem byly i zásobníky ropy

Autor: zst - 
25. prosince 2015
18:57

Nálet na předměstí Damašku skončil smrtí šéfa údajně džihádistických povstalců Zahrána Alúše. Zatím není jasné, zda za útoky stojí skutečně ruské bombardéry, podle povstalců ale ano. Smrt Alúše je potvrzena.

 Damašku zahynul následkem leteckého útoku Zahrán Alúš, velitel jedné z významných povstaleckých skupin v zemi Džajš Islám. Oznámila to syrská televize.

Podle Reuters jeho smrt na východním předměstí syrské metropole potvrdily i dva povstalecké zdroje, podle nichž nálet na tajné velitelství skupiny podnikla podle všeho ruská vojenská letadla.

Organizace Džajš Islám je v oblasti Damašku nejsilnější povstaleckou skupinou. Patrně má několik tisíc bojovníků. Alúš prosazoval ovšem o něco umírněnější formu islámu a nerozuměl si tak s extremistickou organizací Islámský stát a frontou An-Nasra.

I když není skupina součástí Syrské svobodné armády, tedy koalice bojující proti prezidentovi Bašáru Asadovi, a nerozumí si ani s Islámským státem, je označována za velmi radikální. Uchyluje se totiž také k některým drastickým metodám, jako jsou veřejné popravy.

Rusko cílilo i na zásobníky s ropou

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo také záznam ruských útoků na zásobníky s ropou a cisterny pod kontrolou Islámského státu. Rusko bombarduje povstalce a teroristy z IS od konce září se základny Latákia.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 26. prosince 2015 08:56 )

 Další z omylů Ruska. Rusáci si zabili nechtěně svého spojence.

asijo ( 25. prosince 2015 22:29 )

Tak to mají v USA smutek a naši sluníčkáři pláčou.

rumungro ( 25. prosince 2015 21:40 )

Asad jim pak dovolil aby odešli i s rodinami,jen aby v rozbitým Damašku byl klid.

Zobrazit celou diskusi