Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Dnes tvoříme dějiny.“ Soukromá raketa Falcon 9 po startu sama přistála

Autor: ČTK, kle - 
22. prosince 2015
07:10

Z Mysu Canaveral úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX. První stupeň rakety se po pár minutách bez problémů vrátil na zem nedaleko místa svého startu a v řídícím středisku vypukl neutichající jásot, protože to bylo poprvé v historii. Díky opakovanému použití nosných raket se do budoucna mohou snížit náklady na lety do vesmíru.

„Dnes tvoříme dějiny,“ komentoval start i návrat části nosné rakety komentátor společnosti SpaceX.

Zdárný návrat prvního stupně Falconu 9 je pro společnost Space Exploration Technologies (SpaceX) velkou vzpruhou. Firma už delší dobu usiluje o možnost opakovaného použití nosných raket. Předchozí pokusy přistát na plošinách v moři byly neúspěšné, tentokrát se první stupeň úspěšně vrátil na pevnou zem.

Video První stupeň rakety Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX dokázal po startu úspěšně znovu přistát. - Youtube/SpaceVids
Video se připravuje ...

Společnost přistupovala ke startu rakety s mimořádnou obezřetností, a to kvůli červnové havárii. Tehdy raketa Falcon, která měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), explodovala. Příčinou byl patrně únik helia. Experti následně strávili opravou problémů několik měsíců a snažili raketu vylepšit.

Raketa Falcon do kosmu vynesla 11 malých komunikačních satelitů pro společnost OrbComm. Již předem se očekávalo, že pokud bude let bez problémů, chystá se spolupráci se společností SpaceX obnovit i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Firma SpaceX doufá, že by se další pokus o vynesení vesmírné nákladní lodi se zásobami mohl uskutečnit již příští rok v únoru, uvedla agentura AP.

Podívejte se na úspěch rakety Falcon 9:

dfghjk ( 22. prosince 2015 09:07 )

Hezké, ale postrádám informaci, jakou hmotnost jsou schopni na oběžnou dráhu dopravit. Trochu se bojím, že toto bude slabina jejich koncepce, proto se s tím moc nechlubí.

Zobrazit celou diskusi