Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo nás v Sýrii ohrozí, toho zničíme: Putin hrozí „okamžitou“ likvidací

Autor: ČTK, mb - 
11. prosince 2015
14:55

Okamžitou likvidací jakéhokoliv cíle, který by ohrozil ruské síly v Sýrii, v pátek pohrozil ruský prezident Vladimir Putin (63). Armáda má přitom postupovat „mimořádně tvrdě“. I když konkrétně neřekl, komu varování adresuje, jeho slova očividně mířila na Turecko, jehož armáda v listopadu sestřelila ruský bombardér, který údajně narušil turecký vzdušný prostor.

„Chci varovat ty, kteří by se znova pokusili o provokace proti našim vojákům. Přijali jsme opatření, která zajišťují bezpečnost ruských vojáků a leteckých základen,“ řekl Putin a přikázal nemilosrdně zničit jakéhokoliv protivníka: „Přikazuji postupovat velmi tvrdě – jakékoliv cíle, které budou ohrožovat ruská vojska nebo naši infrastrukturu, musí být okamžitě zničeny.“

V této souvislosti mimo jiné připomněl, že ruská vojenská základna v Sýrii byla posílena dalšími bojovými letouny, ale také systémy protivzdušné obrany.

Mezi Ruskem a Tureckem propukla vážná diplomatická roztržka, když turecké stíhačky 24. listopadu sestřelily ruský letoun Su-24 kvůli tomu, že údajně letěl tureckým vzdušným prostorem, což Moskva odmítá.

Rusové následně přijali protiturecké sankce, především ekonomického rázu. Zároveň Ankaru obvinili z finanční podpory takzvaného Islámského státu (IS), mimo jiné tím, že od něj Turci kupují ropu. Turecko to popírá.

Ruské ministerstvo obrany včera navíc prozradilo, že 95 procent atomových zbraní Ruské federace se nachází v režimu „okamžité bojeschopnosti“.

spitfajr ( 11. prosince 2015 16:55 )

Tady máte originál.... Jakékoli síly ohrožující ruské vojáky v Sýrii, mají být zničeny, rozkazuji jednat nanejvýš tvrdě", řekl Putin na zasedání rozšířeného kolegia Ministerstva obrany RF. Putin: Operace v Sýrii nebyla diktována „politikou“, ale tím, že Daiš ohrožuje Rusko „Chtěl bych varovat ty, kdo se pokouší zorganizovat jakékoli provokace proti našim vojákům. Už jsme podnikli dodatečná opatření pro zajištění bezpečnosti ruských vojenských příslušníků a letecké základny. Byla posílena novými prostředky PVO, a všechny akce útočného letectva se konají pod ochranou stíhaček", řekl Putin. Podotkl, že vojenští příslušníci RF způsobili vážné škody infrastruktuře IS v Sýrii a umožnili změnit situaci v této zemi.

Zobrazit celou diskusi