Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turci hájí sestřelení ruského letounu. „Bránili jsme své bratry,“ tvrdí premiér

Autor: ČTK, mb - 
10. prosince 2015
10:50

Rusko provádí v Sýrii etnickou čistku a sestřelením letounu Su-24 Ankara jen „bránila své bratry“ Turkmeny. Těmito slovy obhajoval turecký premiér Ahmet Davutoğlu (56) útok své země na ruský bombardér, při kterém zemřel pilot Oleg Peškov (†45).

Podle Turků by se Moskva na místě Ankary zachovala úplně stejně. „Putin by měl projevit porozumění, ať si představí následující situaci. Kdybychom bombardovali cíle na východní Ukrajině, jehož obyvatelstvo má těsné vazby na Rusko, stejně jako je my máme na syrské Turkmeny,“ prohlásil premiér Ahmet Davutoğlu.

„Kdybychom vyhověli žádosti Ukrajiny o vojenské pomoci, jako Rusko odpovědělo na žádost Sýrie, a kdybychom narušili ruský vzdušný prostor, co by asi udělal Putin?“ dodal Davutoğlu.

Etnická čistka

Následně turecký premiér obvinil Rusy z etnické čistky turkmenského obyvatelstva. „Rusko se snaží o etnickou čistku v severní Latákíji, přinutit veškeré turkmenské a sunnitské obyvatelstvo, které nemá dobré vztahy s režimem syrského prezidenta Bašára Asada (50), aby odešlo. Rusové je chtějí vyhnat, chtějí etnicky vyčistit tuto oblast, aby režimní a ruské základny v Latákíji a Tartúsu byly chráněny,“ tvrdil turecký premiér.

Podle tureckého deníku Hürriyet Daily News Rusko po incidentu Turecko „obklíčilo ze všech stran“. Na arménskou základnu Rusko dopravilo 14 vrtulníků, do Středozemního moře dorazila ponorka Rostov na Donu spolu s křižníkem Moskva a dalšími dvěma ponorkami a na vojenské základně nedaleko Latákíji je umístěna nejmodernější protiletadlová obrana S-400, 15 tanků, 30 obrněných vozidel, 5 vrtulníků a 55 letadel.

Turecko zažívá nejhorší krizi ve vztazích s Ruskem od dob studené války. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv (50) včera prohlásil, že sestřelení stíhačky dalo Rusku „právo vyhlásit Turecku válku“, ale Moskva se rozhodla situaci neeskalovat, přestože Ankara „porušila normy mezinárodního práva“.

„Byl to přímý útok na cizí stát. V současné situaci by ale byla válka nejhorším možným řešením, proto jsme se rozhodli neodpovídat Turecku stejným způsobem,“ řekl Medvěděv.

cicihala ( 10. prosince 2015 11:11 )

 Turci žvaní o etnické čistce... A co genocida Arménů??? díky Bohu, že Rusi jsou trpěliví a klidní, kdyby se to stalo USA letadlu , tak už tu nejsme.

Zobrazit celou diskusi