Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bagdád napadl Ankaru: Turci kšeftují s Islámským státem

Autor: ČTK, mb - 
8. prosince 2015
17:26

Irácký premiér Haider al-Abadi (63) ostře zkritizoval Turecko. Ankara prý čile obchoduje s teroristy z Islámského státu, od džihádistů prý kupuje ropu. Obvinění přichází krátce poté, co Irák protestoval proti přítomnosti tureckých jednotek, které na irácké území pronikly bez povolení Bagdádu.

„Turecko je náš soused a měli by se chovat přátelsky. Slíbili nám, že zastaví příliv teroristů do Iráku… Rádi bychom také viděli ukončení pašování ropy ze Sýrie a Iráku, čímž se financuje Islámský stát,“ zaútočil otevřeně irácký premiér na Ankaru. Ankaru z obchodování s Islámským státem obvinilo dříve již Rusko poté, co Turci sestřelili ruský vojenský letoun, který údajně narušil turecký vzdušný prostor.

Mezitím došlo k relativně dramatickému zhoršení vztahů také mezi Irákem a Tureckem. Irák minulý týden kritizoval, že v oblasti Mosulu působí stovky tureckých vojáků. Ministr obrany Chálid Ubajdí řekl, že se musejí stáhnout, a premiér al-Abadi pohrozil, že se obrátí na Radu bezpečnosti OSN, pokud Turci neodejdou do 48 hodin.

Turecké jednotky se přitom utábořily u města Mosul, které ovládají teroristé z Islámského státu. Turečtí vojáci jsou na severu Iráku údajně proto, aby poskytli iráckým kolegům výcvik a vybavení. Irácká vláda však popírá, že Turky do své země, na jejímž severu působí turečtí separatističtí Kurdové, pozvala.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu (56) řekl, že by rád co nejdříve navštívil Bagdád, aby spor kolem kontingentu vyřešil. Turečtí vojáci jsou v Iráku kvůli obraně proti možnému útoku Islámského státu a všichni, kteří jejich přítomnost vysvětlují jinak, se zapojují do „svévolné provokace“, řekl Davutoglu.

Bilal Erdogan (34), syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (61), dnes také popřel obvinění Ruska, podle něhož je zapojen do obchodování s ropou těženou na území ovládaném Islámským státem. Rusko tvrdí, že může poskytnout důkazy o tom, že s ropou obchodují Erdoganovi rodinní příslušníci, nejčastěji se hovoří právě o Bilalovi.

gabreta ( 8. prosince 2015 20:25 )

Radu bezpečnosti OSN má NATO, jak je vidět tak akorát v prd*eli. Všichni ví, že Osmani kšeftujou s IS, Amíci že je upozorňuje dopředu na nálety a zásobuje je zbraněma a co RB OSN? Nic!!

ja01 ( 8. prosince 2015 20:10 )

"Mezitím došlo k relativně dramatickému zhoršení vztahů také mezi Irákem a Bagdádem." Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/360459/bagdad-napadl-ankaru-turci-kseftuji-s-islamskym-statem .html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy Fakt?

tymitaky ( 8. prosince 2015 19:03 )

Turečtí vojáci jsou v Iráku kvůli obraně proti možnému útoku Islámského státu a všichni, kteří jejich přítomnost vysvětlují jinak, se zapojují do „svévolné provokace“, řekl Davutoglu. Zajímavé, mít vojsko na území cizího státu bez povolení místní vlády považují Turci za normální.

Zobrazit celou diskusi